Ще бъде ли "царят на българите" на 9 май в Москва?

8935
Ще бъде ли "царят на българите" на 9 май в Москва?
Снимка: БГНЕС

Четири пъти – толкова се споменава името на Симеон Сакскобургготски като цар в литургиите на големи празници. Това е смайващо, защото на местата, където се слага името на Симеон, излиза, че България е монархия, а не република. Това заяви богословът Тони Николов в сутрешния блок на Нова телевизия.

Предложението за името на Симеон е на патриарх Евтимий, не на пловдивския митрополит Николай, посочи Минчо Спасов. Патриархът е направил формата за споменаване на българските царе още преди да падне Втората българска държава, не Николай, върна се в историческите дебри Спасов, който е известен като член на НДСВ и беше депутат от нейната квота. 1946 година руските щикове са достатъчно основателна причина, за да се отмени тази форма, каза още Спасов.

"Десните" осъждат включването на Симеон II в литургията на българските храмове

Коалиция "Десните" остро осъжда решението на Синода на православната църква за включването на Симеон Сакскобургготски в Светата Литурги...

Някои явно смятат, че г-н Сакскобургготски иска да отиде в Русия на 9 май и действат в тази насока, посочи Николов. Има информация за натиск на руската църква по въпроса, каза богословът, а Спасов иронизира със снимка с 20 руски шпиони. Да видим дали г-н Сакскобургготски ще е на 9-ти май на парада в Русия за Деня на победата, усмихна се Николов.

След като не сме монархия, в литургиите се споменава само правителството без конкретни имена. През 2001 година Симеон Сакскобургготски се закле в Конституцията пред патриарх Максим и за мнозина това е признание, което отрича монархията, обясни богословът.

Минчо Спасов веднага се обърна към библията и Евангелие на Матей, 22 глава. Николов веднага попита: „Вие като бяхте депутат по времето на Симеон, мислехте ли го за цар?”. Спасов отговори с: „Когато вземеш втора шофьорска книжка, първата не се отменя”. Тогава дали един християнски патриарх, който излезе на минарето и отправи призив за молитва към Аллах, продължава да е патриарх, продължи Николов.

Вие в крайна сметка сега поданик на Симеон ли сте или гражданин на България – този въпрос също беше отправен към Спасов. Той отвърна, че решението на Светия Синод не може да бъде коментирано от никого, освен от вселенския патриарх. Но и той нарича Симеон с името „василевс”, каза Спасов. И заяви, че е гражданин на България. Като войник и депутат съм се клел в Конституцията на България, на която има герб с корона, двусмислено посочи Спасов.

Плевнелиев призова църквата да преосмисли решението си за Симеон II

Днес България е горд член на европейското семейство, което е изпълнена мечта и завет на поколения българи. Гордеем се, че сме демокра...

За финал Николов каза, че очаква преосмисляне на решението на църквата, защото дори не всички митрополити са го подписали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com