Шофьори от цялата страна излязоха на протест срещу по-скъпата винетка

7593
Шофьори от цялата страна излязоха на протест срещу по-скъпата винетка
Снимка: БГНЕС

Недоволните от поскъпващата от следващата година винетка шофьори излязоха на национален протест, както бяха обещали.

150 души блокираха пътя Пазарджик – Пловдив заради поскъпването на винетките

Граждански протест срещу увеличаването цената на винетките блокира за два часа пътя Пазарджик – Пловдив, информира "Фокус". Окол...

В София шофьорите се събраха в 13.00 часа пред сградата на Народното събрание, предаде Стандарт нюз.

Протестиращите се придвижиха до Орлов мост, като блокираха цялото движение от сградата на НС до Орлов мост. Хората дойдоха с автомобилите си, на които разлепиха листове с надпис: „Аз няма да плащам скъпи винетки", предаде "Дарик". Част от тях се обявиха против каквото и да е поскъпване и смятат, че в последните 10 години държавата е събрала достатъчно средства за ремонт и поддръжка на пътищата.

Други споделиха, че планираното вдигане на цената на годишната винетка с 30 лв. е шоково и може да се направи по-плавно - с 5-7 лв. на година. Те се оплакаха от състоянието на второкласните пътища у нас и изразиха съгласие да се въведат ТОЛ-такси за магистралите, но не и да поскъпват винетките.

Пред НС по-рано започна и събирането на подписка срещу поскъпването на винетките. Тя вероятно ще бъде внесена следващата седмица в МС.

Десетки шофьори се включиха в автошествие в Русе с автомобилите си. Те преминаха през няколко централни булеварда на града.

В Пловдив протестират срещу винетките, не искат политици на протеста

Протест от „поне 300 души” ще има в Пловдив – срещу новата цена на винетките. Шествието почва в 10:00 часа и ще мине ...

Около 30 автомобила пък се включиха в протеста срещу по-високите цени на винетките край Дупница. Те блокираха за кратко магистрала „Струма" при разклона за Бобов дол и Дупница. Протестиращите са предимно от Бобов дол, Радомир и Перник.

Протести срещу по-скъпите винетки ще има още в Бургас, Варна, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Шумен, Пазарджик, Плевен, Сливен, Разград, Добрич, Самоков, Казанлък, Враца, Панагюрище, Видин, Берковица, Благоевград, Белоградчик и Габрово.

Над 60 водачи на моторни превозни средства се включиха в протестния автопоход в Благоевград. По традиция недоволните шофьори се събраха на паркинга до Първи учебен корпус на Югозападния университет в града. Засилено полицейско присъствие имаше по всички пътни отсечки, през които премина шествието от автомобили. Целта бе да не допусне пътен инцидент, докато върви колоната от коли. Протестиращите стигнаха до крайния квартал „Струмско", след това завиха обратно към булевард „Джеймс Баучер". Движеха се бавно и надуваха непрекъснато клаксоните. Много от другите участници в движението им отвръщаха с с същото в знак на съпричастност към искането им за отпадане на по-високата цена на винетките, които на година ще струват по 97 лева.

„Безумие е да плащаме такава цена при състоянието на пътищата. Живея в село на 3 километра от Благоевград и да стигна до града минавам по международния път за Македония. А в селището половината улици са без асфалт. Плащаме достатъчно данъци за колите си, за да даваме толкова много пари и за винетки", заяви Людмила Манова от Обществен съвет – Благоевград, която бе начело на колоната с автомобили. Тя и останалите протестиращи негодуват, че винетката не важи за пълни 12 месеца, а само до края на календарната година, в която са закупени.

„Може да си я вземеш през ноември, но ще я ползваш само до края на декември същата година, а не до ноември следващата, както и справедливо", заявиха благоевградчани, които участваха в протеста. Ако не ни чуят управляващите, ще продължим с протестите, ще блокираме пътищата в района", заканиха се те.

Плащаме малко, затова пътищата ни са с дупки

Нещо трябваше да поскъпне в пътните данъци и такси със сигурност. Първо, защото хубавите пътища са скъпо удоволствие и второ, защото на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com