Шефът на ВКС иска лидерска позиция от президента за изясняване на "Яневагейт"

4122
Шефът на ВКС иска лидерска позиция от президента за изясняване на "Яневагейт"
Снимка: БГНЕС

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов призова президента да поеме лидерска функция при изясняването на всички обстоятелства около изтеклите записи в случая "Яневагейт", информира БНР. Скандалите разговори са между бившия председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева и уволнената съдия от същия съд Румяна Ченалова, в които се коментира така нареченото мегаразследване "Червеи" и разкрива зависимости между съда, прокуратурата и изпълнителната власт.

Според Панов, тъй като в записите са замесени имената на представители на различни власти, няма как случаят да бъде изяснен само от Висшия съдебен съвет (ВСС).

Лозан Панов: има много въпросителни в съдебната реформа

„За мен има много въпросителни в съдебната реформа“, това заяви, Лозан Панов, председател на Върховния касационен съд, в ст...

Посредничеството на президента Панов аргументира с факта, че тези разговори, които направиха популярен нов глагол в българския език, а именно "опраскване", се твърди, че на главния прокурор е поръчано да разследва Янева по инструкция на премиера. Вътре се разказва как Янева и Чаналова коментират случая и Янева разказва, че Сотир Цацаров ѝ се обаждал, срещали са се и тя е говорила по случай с членове на ВСС.

"Няма как да се очаква обективна проверка от страна на прокуратурата и на съдебния кадрови орган при тези обстоятелства", каза Панов. Той призна, че няма законов механизъм, по който да се направи специален орган, който да включи представители на всички институции, които безпристрастно да проверят записите, но че над закона стои моралът, в този смисъл той е готов да се срещне с президента и да пледира и пред него да поеме подобна лидерска функция.

Председателят на ВКС не уточни кога възнамерява да проведе тази среща, но уточни, че позицията му не означава, че той е приел и приема за достоверен диалога между Янева и Чаналова, просто смята, че тъй като случаят се отнася до имиджа на съдебната система, трябва да бъде обстоятелствено проверен.

Правосъдният министър Христо Иванов също коментира случая. Той настоява за изясняване на скандалните разговори, като според него важно е да се види какво се говори за процесите в съдебната система, а не толкова, че Владимира Янева се оплаква на Чаналова, че премиерът е поръчал да я "опраскат". Според него Бойко Борисов е странично за този разговор лице. В момента и ВСС дебатира по случая.

Методи Андреев: Цацаров ме напада, защото искам реформа на прокуратурата

Истината е, че още преди това съм искал проверка от бившия шеф на ОД на МВР в Пловдив Пламен Узунов заради данните, че в управлението в...

Същевременно Европейската комисия (ЕК) настоява за безпристрастно разследване на случая, и това разследване да бъде направено от хора, които не са ангажирани със скандала. Комисията смята, че независима проверка може да се направи единствено, ако тези, за които се твърди, че са замесени, бъдат изключени от участие в процеса, се казва в позицията на Комисията в отговор на запитване на "Медиапул".

Тази седмица съдия Нели Куцкова предложи президентът да направи експертна комисия, която да провери конкретния случай т.е. разговорите на Янева със съдия Румяна Ченалова.

Същевременно обаче депутатите нямат намерение да сформират комисия. Причината за отказа на парламента е, че сформирането на комисия за проверка би било намеса в съдебната власт. Това обясни председателят на правната комисия Данаил Кирилов. "Има си прокуратура, има разследващи органи, ние само може да "дрънкаме", категоричен бе Кирилов.

Във вторник сайтът "Биволъ" публикува шестия запис от "Яневагейт", от който се разбира как Сотир Цацаров е подготвял лобито си във Висшия съдебен съвет (ВСС) за отстраняването на Владимира Янева. В аферата обаче не става дума само за лобиране по върховете на властта, но и за подслушване на чужди посолства. От разказа на тогавашната шефка на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева се чува как председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев се е опитвал да ѝ помага.

Държавата на главния олигарх и обслужващата съдебна система

Когато позицията на главен олигарх се освободи, винаги се появява нов кандидат и иска да заема това място. Това заяви по време на вчера...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com