Сайтът на КЗД се подновява, няма достъп до стария

4334
Сайтът на КЗД се подновява, няма достъп до стария

При опит за влизане в интернет страницата на Комисията за защита от дискриминация днес се иска потребителско име и парола, установи БГНЕС.

Отбелязано е, че сайтът се обновява, но самият факт, че се иска потребителско име и парола, показва, че все пак някой може да влезе в интернет страницата на КЗД.

Това е пълен абсурд, каза по този повод председателят на Български хелзинкски комитет Красимир Кънев за БГНЕС. Това е публична институция, подчерта той.

Сайтът на КЗД не е единственият, който се обновява, и в повечето от случаите остава възможността да се влиза в стария вариант, който след време ще бъде променен. Ако пък е "хакнат", от Комисията би трябвало най-малкото да съобщят.

Припомняме, че в края на миналата седмица КЗД даде пресконференция по повод изследването й за българските учебници, което предизвика множество дискусии в обществото. Комисията за защита от дискриминацията (КЗД) скоро е със сменен състав, а изследването е качено на сайта едва на 4 юли 2012 г. - буквално 8 дни преди избирането на новия състав. Това каза тогава доц. Ана Страшимирова, председател на КЗД, по повод дискусиите за изследването за стереотипите и предразсъдъците в учебниците, предаде репортер на БГНЕС.

Страшимирова посочи, че за нея остава открит въпросът защо едва на 4 юли е качено това изследване на сайта на КЗД, освен това никой не може да каже със сигурност кой е поръчал да се качи то. Системата отчита, че на 14 август, след като избухна скандалът, отново е направен опит да се влезе в системата и отново да се работи по изследването, посочи още сегашният председател на КЗД.

В регистъра на договорите не намерихме следи да е вписан договор по този проект. Не съм намерила информация относно договора по проекта, каза Страшимирова. Оказва се, че много неща липсват във връзка с този договор. Аз не получих информация и не видях гражданските договори, които са подписани, каза Страшимирова. На нея са й обяснили, че договорът е пратен на друго място.

Предният състав е провеждал заседания, от които е видно, че са обсъждани тези въпроси по изследването. "За съжаление в архивите и деловодството на КЗД не намерихме окончателно решение, оказа се, че то е било подписано от членове на комисията, но незнайно как е изчезнало и ние не можем да го намерим. Проекторешение е изготвено и го има, но екземплярът, който е трябвало да бъде подписан, е изчезнал", заяви сегашният председател на комисията.

Ако МОМН не са получили такова решение, ако то е изчезнало някъде по трасето, значи няма такова решение. Това каза от своя страна на пресконференцията Кемал Еюп, бивш председателя на Комисията за защита от дискриминация, сегашен член на комисията и ръководител на проекта. Той бе категоричен, че досега не е имало случай на изчезнали документи. "Аз не знам и сега дали е изчезнало или някой се възползва от междувластието на своя глава", посочи той. За "данданията" според него роля имат издателствата.

По повод тези дискусии в рамките на дни даде две пресконференции министърът на образователният министър Сергей Игнатов по поръка на премиера, както сам той се изрази.

Редактор: Георги Иванов

Изборът на КЗД - незаконен

Изборът на новите членове на Комисията за защита от дискриминация е незаконосъобразен. Това заяви на пресконференция в Русе Анели Ч...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com