С новия ЗОП няма да знаем как се изпълняват договорите за обществени поръчки

3666
С новия ЗОП няма да знаем как се изпълняват договорите за обществени поръчки
Снимка: БГНЕС

Въпреки че отчетеното по-скоро положително развитие в сферата на достъп до обществена информация през 2015 г., то има и няколко негативни неща, които са срещнали критики от страна на Програмата "Достъп до информация" (ПДИ). Това стана ясно по време на пресконференция в София от думите на Александър Кашъмов, изготвил част от доклада на ПДИ за състоянието на достъпа до информация в България през миналата година.

Кашъмов основно се фокусира върху приетия в края на миналата година Закон за достъпа до обществена информация, но засегна и няколко други закона в частта на публичния достъп до данни. Критики от страна на Програмата търпи новият Закон за обществените поръчки, приет през февруари тази година и основно задвижен от вицепремиера Томислав Дончев.

Депутати искат Плевнелиев да наложи частично вето върху новия Закон за обществените поръчки

Депутатите Мартин Димитров и Гроздан Караджов от ПГ на РБ, Димитър Байрактаров от ПГ на ПФ и други народни представители се обърнаха ...

В частта на публичност на информацията в профил на купувача се предоставя по-малко от досега предоставяната информация, обясни Кашъмов. Той поясни, че с новите разпоредби отпада задължението, свързано с обявяване на плащанията по договорите за обществени поръчки.

Ние няма да знаем как се изпълняват тези договори, поясни Кашъмов. Какъв е смисълът да имаме тези договори, като не знаем как се изпълняват, каза още експертът.

В досега действащия Закон за обществените поръчки в раздела Профил на купувача имаше задължението да се публикува информация за датата, основанието и размера на всяко извършено плащане по договорите за обществени поръчки и по договорите за подизпълнение, включително за авансовите плащания. В новия ЗОП това изискване отпада.

Преди приемането на новия ЗОП, който основно въвежда две европейски директиви от 2014 г, законопроектът е бил критикуван от Програмата за достъп до информация, но това не е било взето предвид.

От ПДИ препоръчват възстановяване на обема информация, подлежаща на публикуване в секция профил на купувача съгласно ЗОП.

Дончев: С новия ЗОП се цели пресичане на злоупотребите с фирмите на хора с увреждания

В момента чрез т. нар. предприятия на хора с увреждания масово се злоупотребява при провеждането на обществени поръчки. Това обяви вице...

Припомняме, че към новия Закон за обществените поръчки имаше редица критики от страна на експерти и политици. Сред тях беше възможността медийните услуги да не се купуват чрез обществени поръчки, както и това председателят на Комисията за защита на конкуренцията да разпределя постъпилите жалби в комисията, а не това да става на случаен принцип.

Отчитайки положителните промени в законодателството, свързано с достъпа до обществена информация Александър Кашъмов заяви, че се е изменил и подобрил приетия през 2015 Закон за достъп до обществена информация (ЗДОИ), приет на 26 ноември миналата година. Бяха приети и други законодателни изменения, които, макар и частично, предвиждат различни изменения за достъп на гражданите, каза Александър Кашъмов. Той обърна внимание и на по-широкия достъп до информация въведен в Закона за кредитните институции в резултат на фалита на Корпоративна търговска банка, както и създадено задължение в Закона за енергетиката за публикуване на доклади от проверки на енергийните предприятия.

Стигнаха ли три месеца на държавните администрации да приложат новите разпоредби на Закона за достъп до обществена информация. Повечето изменения от него влязоха в сила на 12 януари тази година, като по отношение на новите задължения за публикуване в интернет страниците на публичните институции бяха оставен три месеца за подготовка на администрациите, обясняват от ПДИ.

Законът предвижда увеличаване на задължителната за публикуване информация, създава задължения за това и към публичноправните субекти и организации, нещо, което досега не съществуваше. Въвеждат се и срокове за публикуване, каквито до момента нямаше. Дава се възможност за обжалване на непубликуване на информация в интернет, което също липсваше. Законът създава и задължения за публикуване на бази данни, публични регистри и набори от данни в отворен и машинночетим формат, което отново е новост.

Това, което не беше предвидено в закона, е орган на власт, който да координира и осъществява контрол в сферата на достъпа до обществена информация, който и да е отговорен за уеднаквяване на практиките. От Гергана Жулева от Програмата за достъп до информация заявява, че така контролът ще остане предимно граждански.

Парламентът ще бъде поучен как да не кара на тъмно с назначенията

В Народното събрание ще се проведе среща-дискусия на тема „Структурирани дебати за прозрачни парламентарни назначения“, пре...

Други от препоръките в доклада са създаването на задължение на публикуване на съдържанието на декларации за конфликт на интереси по Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, както и създаването на държавен орган, който да контролира изпълнение на задълженията по ЗДОИ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com