С. Найденова: Премиерът потвърди, че SMS-ът е бил съзнателно препратен

11290
С. Найденова: Премиерът потвърди, че SMS-ът е бил съзнателно препратен
Снимка: БГНЕС

Изпратеният SMS към председателя на Върховния Касационен съд (ВКС) показа неща, които не би трябвало да се случват. Това каза в ефира на Нова телевизия преставляващата Висшия съдебен съвет (ВСС) Соня Найденова.

Не мога да отговаря кой написа SMS-а. Тепърва ще имаме време да анализираме тази ситуация, каза тя. Все пак Найденова посочи, че първото предположение е, че този SMS е изпратен на министър-председателя Бойко Борисов от някой вътре в залата, където вчера се провеждаше заседание на ВСС.

К. Калпакчиев: SMS-ът показа, че ВСС е в зависимост от изпълнителната власт

Това, което се случи вчера няма прецедент. Нечувано е да се случи в една демократична държава. Представяте ли си Меркел да получи SMS с...

Вчера председателят на ВКС Лозан Панов показа пред членовете на ВСС и пред журналистите получено съобщение от номера на премиера Борисов, което гласи: „Lozan Panov otnovo predlozi da Vi vikame vav VSS po zapisite za dvete kaki. Ne go priehme." SMS-ът е към Панов във връзка с дебатите във Висшия съдебен съвет по проверката срещу съдия Владимира Янева относно изтеклите записи, включващи имената на съдии и политически фигури, включително на Бойко Борисов. Те станаха известни като "Яневагейт". В записите се говори за търговия с влияние, кадруване и натиск от политическо равнище в съдебната система.

Найденова обясни, че Борисов е потвърдил, че SMS-ът по грешка, а е бил съзнателно препратен.

Самият министър-председател, когато дойде на заседанието на ВСС нито беше извикан, нито беше поканен, посочи Соня Найденова.

Тя заяви, че по време на излушването си вчера от ВСС премиерът е казал, че не намира основание да бъде викан и да дава обяснение пред ВСС каквато и да е форма.

ВСС прие, че няма нарушения на магистрати и членове на Съвета от публикуваните записи по случая "Яневагейт"

Висшият съдебен съвет (ВСС) изслуша днес становището на Комисия „Професионална етика и превенция на корупцията” на ВСС по п...

Негово е желанието да дойде във връзка с проверката на публично изтеклите разговори за Янева-Ченалова, каза съдията, която повтори, че това е било лично решение на Бойко Борисов.

Никой от Висшия съдебен съвет не е искал излушване на премиера, каза Найденова. Тя също така разясни, че председателят на ВКС не е давал предложение за излушване на Бойко Борисов, а е констатирал, че такова не се е случило.

Изказването на господин Панов беше в рамките на неговия анализ как е протекла проверката на Етичната комисия към ВСС във връзка с тези разговори. Господин Панов в рамките на своя анализ постави въпроса дали министър-председателят въобще е бил поканен. Беше просто въпрос, на който той получи отговор. Етичната комисия е решила да не кани лица извън съдебната система, обясни Соня Найденова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com