С гайди и димки започна протестът заради Куршум джамия

24077
С гайди и димки започна протестът заради Куршум джамия

С гайди и димки започна протестът пред Съдебната палата в Пловдив, където за днес е насрочено делото за връщането на Куршум джамия на Главното мюфтийство. Около 1000 души от цялата страна се събраха под Тепетата, за да изразят несъгласието си. Кордон от жандармеристи пък опасва сградата, за да нямат достъп протестиращите до нея.

В Пловдив пристигна група фенове от футболната агитка на столичния Левски, както и на благоевградския Пирин. Очаква се да се присъденият и ултраси на пловдивските Локомотив и Ботев. Минути преди съдебното заседание кметът на Карлово Емил Кабаиванов призова всички да се борят за каузата "Куршум джамия". Негови съграждани пристигнаха с 3 автобуса и сред тях има много ученици, които носят плакати "Апостоле!" и с цитати на Левски.

Стотици футболни фенове се събраха пред Съдебната палата в Пловдив

Около 200 фенове на "Ботев Пловдив" се събраха пред Духовната семинария в Пловдив, която се намира на метри от Съдебната палата, за да...

Да подкрепят протеста дойдоха и българи от Западните покрайнини от Босилеград. Ще се борим докрай, няма да дадем нашите имоти на Главно мюфтийство, каза председателят на Общинския съвет в Карлово Стойо Карагенски. Сред множеството е и емблематичният отец Божурин.

КАЗУСЪТ:

Куршум джамия беше върната на Главното мюфтийство с решение на Пловдивския окръжен съд в края на октомври 2013 г. Община Карлово обжалва решението и днес в 10,00 часа в Апелативния съд на Пловдив започна да се гледа искът. Според кмета на Карлово Емил Кабаиванов Главното мюфтийство се е отказало от имотите и няма право да претендира сега.

Куршум джамияне е действащ храм повече от един век. След решението на съда за връщането на храма на Главното мюфтийство в Карлово беше открита подписка. Тя беше подкрепена от хиляди жители на града и региона. Последваха и протести в защита на културно-историческия паметник.

Футболните фенове излизат в Пловдив на протест срещу Главното мюфтийство

Организиран протест срещу претенциите на Главното мюфтийство за четири имота в Пловдив ще има днес в Града под тепетата. В него ще учас...

Куршум джамия и прилежащият към нея терен са публична общинска собственост и реституцията им е недопустима. С тези и с други мотиви община Карлово обжалва решението на пловдивдските окръжни магистрати.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com