Руслан Трад: Екстремизмът може да бъде победен единствено в самото общество

14825
Руслан Трад: Екстремизмът може да бъде победен единствено в самото общество

Инициативата "Аз съм Ахмед“ започна малко след инициативата "Аз съм Шарди" в знак на почит към един от полицаите, които застанаха на пътя на нападателите. Това е полицаят, който беше ранен, а след това разстрелян от нападателите - Ахмед Мерабед.

Това каза в предаването „Хоризонт до обед“ журналистът Руслан Трад. При атентата на летище Сарафово също загина мюсюлманин, но това няма значение за екстремистите, коментира той.

Как медиите видяха трагедията в Шарли Ебдо

Варварското нападение над редакцията на френското списание „Шарли ебдо” потресе целия свят. Потресе и нас, екипът на Act...

Трябва напълно да е ясно на всеки един от нас, че атакуващите изобщо не преценяват дали би могло да има мюсюлмани или хора от тяхната религия. Става дума за абсолютно всяка радикална група, която изобщо не се съобразява с възможността да убие и свои, защото те са т. нар. „съпътстващи жертви“ и, разбира се, джихадистките групи имат веднага и тълкувание и на това – че един мюсюлманин също може да бъде убит, ако не е достатъчно правоверен според техните тълкувания, каза Трад.

Според Трад явления като екстремизма могат да бъдат победени единствено в самото общество. В Ирак например има силна кампания срещу екстремизма, която обяснява подробно защо религията отрича тероризма. Екстремизмът не е толкова популярен сред мюсюлманите, изтъкна журналистът и припомни, че ислям изповядват над 1 милиард души, а "Ал Кайда", например, имат около 30 000 поддръжници, но въпреки това успяват да всяват страх сред това огромно население.

Няма как да дойде отвън решението, защото всяка намеса отвън бива използвана от радикалите, за да каже: „Ето, те ни нападат, защото не харесват нашата религия, не харесват нашето общество и ние трябва да им се противопоставим!“.

Когато липсва самокритиката на едно общество, то няма бъдеще, коментира журналистът.

"Шарли ебдо" не се предава: Следващият брой излиза по график

Следващият брой на френското сатирично сп. "Шарли ебдо" ще излезе както обикновено следваща сряда. Това заяви за Франс прес един от оц...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com