Ройтерс: В Сирия пристига българско оръжие

46923
Ройтерс: В Сирия пристига българско оръжие
Снимка: Getty Images/Guliver

През последните седмици Русия е увеличила доставките на оръжие за режима в Сирия, в т. ч. бронирани машини, безпилотни самолети и бомби с прецизно насочване, съобщава Ройтерс. Част от оръжието идва от България, твърдят източници на агенцията, според които това става или директно от Русия, или посредством търговски схеми, с участието на български, румънски или украински доставчици.

Сирийската опозиция под натиск

Разединената както никога досега сирийска опозиция в изгнание днес отново се събира в Истанбул, за да вземе решение дали да участва в ...

„Доставчиците от този район не смеят да разочароват руснаците", обясняват познавачи на оръжейния бизнес.

Всичко това засилва позициите на армията на Башар ал Асад в битките с бунтовниците и възпрепятства и усилията на Запада, включващи санкции, да отслаби способността на правителствената армия да води гражданска война. Досега тя е отнела живота на поне 100 хиляди души и е превърнала в бежанци над 4 милиона.

„Разполагаме с данни, показващи, че Междуведомствената комисия за оръжейна търговия не е разрешавала продажби на оръжие за Сирия", казва представител на българското Министерство на външните работи.

Участието на страна-член на НАТО и ЕС в подобни доставки е малко вероятно, коментира пред агенцията бившият външен министър Соломон Паси.

Властта в Сирия готова да разменя затворници с опозицията и да спре огъня в Алепо

Известен пробив може би е постигнат по отношение установяването на мир в Сирия. Преди мирната конференция за страната, която е насрочен...

Румъния все още не е реагирала на публикацията, а украинското външно министерство казва, че са отрекли подобни твърдения още през миналата година и че военното и техническо сътрудничество със Сирия прекратено доброволно и окончателно през май 2011 г., но източник на агенцията твърди, че „десетки Ан 124 пренасят бронирани машини, разузнавателно оборудване, радари, системи за електронна борба, резервни части за хеликоптери и различни оръжия, вкл. авиационни бомби с прецизно насочване".

Русия твърди, че не нарушава международни закони с доставките и че не продава на Сирия нападателни оръжия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com