Родители на деца с увреждания излизат на протест на 6 април

3179
Родители на деца с увреждания излизат на протест на 6 април
Снимка: БГНЕС

Родители на деца с увреждания излизат на протест на 6-ти април. Протестът ще бъде подкрепен от    най-малко 20 организации от 10 града с настояване за ’’Гарантиране на лична помощ за деца /лица с увреждания.

България е единствената страна в Европейския съюз, в която хората с увреждания и родителите на деца с увреждания всяка година кандидатстват за личен асистент и се молят да бъдат одобрени. В Европа човекът с увреждане разполага с бюджет за лична помощ и има свобода и избор да го управлява. 

Хората с увреждания излизат на протест

На 4 април от 11 часа пред парламента ще се съберат майки и бащи на деца с увреждания и хора с увреждания в България. Те се вдигат на ...

Така започва открито писмо на родители на деца с увреждания до министър-председателят Бойко Борисов и министрите Калфин  и Москов.

Поради липса на официална статистика за броя на децата/лицата с двигателни, умствени или други увреждания у нас, липсва и адекватна социална политика, която да задоволи потребностите им.

В тази връзка родителите на деца с увреждания настояват спешно да се изготви подробен и изчерпателен електронен регистър на децата/лица с увреждания, по заболявания. За същия да бъде осигурена възможност за достъп през интернет при спазване на Закона за защита на личните данни.

Техните искания са следните:

1. Хората с увреждания и родителите на деца с увреждания да получават финансиране за Лична помощ от републиканския бюджет, в размер не по-малък от две минимални работни заплати.

Майки на деца с увреждания излизат на протест, спират им парите

Майки от община Перник излизат на протест, тъй като програмата, през която са финансирани да бъдат лични асистенти на децата си, е прик...

2. Право на лична помощ да имат деца и лица със затруднения в ежедневното си обслужване, обучение и включване в обществения живот , причинени от наличието на увреждане преди пенсионна възраст.

3. Средствата за Лична помощ да се отпускат след анализ на потребностите и определяне на нужда от придружител от отговорните институции/ТЕЛК,НЕЛК, лекуващ лекар/.

4. Лицата и родителите на деца с увреждания да управляват сами личната си помощ.

Недопустимо е хората с увреждания и родителите на деца с увреждания, всяка година да се молят за правото си на достоен живот, разчитайки на програми и проекти писани от чиновници, незапознати с нуждите и потребностите им. Липсата на регистър и статистика за броя на лицата с увреждания прави неефективни и безполезни всички Оперативни програми, се казва още в писмото.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com