Родители искат увеличение на майчинските през втората година

3469
Родители искат увеличение на майчинските през втората година
Снимка: Thinkstock/Guliver

Родителски организации поискаха увеличаване на размера на майчинството за втората година, вдигане на детските добавки, осигуряване на места в общинските ясли и детски градини за всички деца.

Те внесоха писмо със своите 10 искания, свързани с бюджета за 2016-та година, в Народното събрание и Президентството, предаде Дарик.

Ромското крило в ДПС представи възраженията си относно детските надбавки

Лидерът на ромската партия ДРОМ и депутат на ДПС Илия Илиев, който се прочу с безумното си твърдение, че природата решава дали на 15 го...

Инициатори на писмените искания са Сдружението "Настоящи и бъдещи майки", Комитетът за повече грижи за децата на България, както и майките, които организираха масовото кърмене в един от столичните молове.

Родителите настояват също за намаляване на периода, от който се изчислява майчинството - от 24 на 18 месеца.

„През 2016 г. бюджетът залага вдигане на МРЗ, но в същото време не залага вдигането на майчинството през втората година - което винаги е било в рамките на минималната заплата, независимо от това, че не е обвързано с нормативен документ. Още през 2012 г. поискахме това да се случи, за да не се налага всеки път да се заявява едно и също. Второто ни искане е свързано с големите градове предимно, където стои въпросът с детските градини и ясли. Искаме доклад, в който да видим какви са истинските цифри по отношение на демографската криза", обясни пред Дарик Евгения Тодорова, един от организаторите на инициативата.

„ГЕРБ управляваха самостоятелно през 2009 г., но в момента са в коалиция, в която има и ляво присъствие. Има и партии, които през 2012 г. подкрепиха нашите искания. Аз нямам притеснението, че коалиционните партньори на ГЕРБ няма да припознаят нашите искания отново. Но доколко ще убедят ГЕРБ - имам основания да се притеснявам, което не означава, че няма да се борим", добави тя.

Майчинските започват да се изчисляват по нов начин

От началото на 2015 г. парите за майчинство ще се изчисляват по нов начин. Размерът на обезщетението за бременност и раждане ще се смя...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...