Разходите за бежанец са около 300 лева

4361
Разходите за бежанец са около 300 лева
Снимка: БГНЕС

Не следим колко бежанци са заминали в чужбина, това не е наше задължение. Това призна шефът на Агенцията по бежанците Никола Казаков пред Нова телевизия.

В България има 2-3 хил. бежанци по бежанските центрове и около 500 души на адрес, които се отчитат. Страната ни може да поеме максимум 8800 бежанци, след като вече имаме капацитет от 7000 души. Разходът за един бежанец – пряк и косвен, е 300 лева.

Чешки вицепремиер се обяви за затваряне на Шенген заради имигрантите

Чешки вицепремиер призова да бъде затворена външната граница на Шенгенското пространство и да бъде защитено с помощта на НАТО от сегашн...

По принцип ако бежанец мине през България с желание да отпътува за България, срокът е около шест месеца. Причината за дългия срок е процедурата –  регистрация, вземане на отпечатъци. А през миналата година са върнати 174 бежанци, при 6900 запитвания за връщане. Разликата между запитване и връщане е толкова голяма, защото процедурата е сложна, може да се обжалва от бежанеца. На практика срокът за връщане може да се проточи до година.

Казаков призна, че само около 6% от бежанците, идващи в България, са с висше образование. Другите са предимно с основно образование, не говорят английски език, говорят слабо дори собствения си език.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com