Ратифицирахме споразумението с Полша за ремонта на МиГ-овете

6330
Ратифицирахме споразумението с Полша за ремонта на МиГ-овете
Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие на първо и второ четене ратификацията на договорите с Полша за ремонта на изтребителите МиГ-29.

Споразумението между правителствата на България и Полша относно осигуряване на логистична подкрепа за самолети МиГ-29, внесено от Министерски съвет, беше прието с гласовете на ГЕРБ, ДПС, РБ, ПФ и БДЦ. Народните представители на БСП и "Атака" се обявиха против ратификацията. От АБВ заявиха, че няма да участват в гласуването. На първо четене предложението беше прието с 133 гласа "за" и 42 "против" и нито един въздържал се. При окончателното гласуване 130 депутати гласуваха "за" и 41 "против". Дебатите в парламента продължиха повече от 2 часа и се наложи удължаване на времето до приемане на договора.

Депутатите не разрешиха прякото предаване по БНТ и БНР на дебатите за МИГ-овете

Депутатите отхвърлиха предложението дебатите за ратификацията на договорите с Полша за ремонта на изтребителите МИГ-29 да се предават п...

Правителството одобри на 29 октомври подписаното на 22 октомври споразумение между България и Полша за осигуряването на логистична подкрепа за самолетите МиГ-29. Договорът обаче се нуждаеше от одобрение на Народното събрание. Споразумението трябва да влезе в сила от днес - датата на приключване на българските национални процедури по одобряването му, които изискват ратификация от парламента.

Междуправителственото споразумение с Полша предвижда договорености за ремонт на 6 двигателя, както и ползване на два полски двигателя за период от 2 години. Договорената цена за ремонта е 1 023 000 евро на двигател, като транспортните разходи са за сметка на полската страна. Двата полски двигателя ще бъдат предоставени до 20 дни след влизане в сила на споразумението.

"Полша е единствената държава, която притежава икономически и технологични способности за поддръжка и ремонт на самолети МиГ-29", каза от парламентарната трибуна министърът на отбраната Николай Ненчев по време на дебатите по Законопроекта. Той обясни, че Полша е избрана като страна по договора в търсене на възможности за преодоляване на зависимостта от трети страни и диверсификация на поддръжката на самолетите, като така Варшава се оказва единственият възможен вариант. Ненчев заяви още, че подготовката за сключването на споразумението с Полша за ремонта и поддръжката на изтребителите е започнала през февруари тази година.

По време на дебатите в парламента от опозицията в лицето на БСП, и "Атака" категорично се обявиха против споразумението за ремонта на изтребителите в Полша. От АБВ изразиха несъгласие, че сделката трябва да се разглежда от парламента.

И извънредно заседание не стигна на НС да ратифицира споразумението за МиГ-овете

Днешното извънредно заседание на Народното събрание не стигна на народните представители да разгледат споразумението за ремонт на нашит...

"Споразумението само привидно представлява международен публично-правен договор, а той всъщност има честно-правен характер", заяви от парламентарната трибуна депутатът от АБВ Светослав Белемезов. Той заяви, че Народното събрание не е компетентно да ратифицира търговски договори, а освен това по този начин се прехвърля отговорност върху парламент и се сваля от правителството. Парламентарната група на АБВ няма да вземе участие в гласуването на споразумението, заяви Белемезов.

"Това предложение е нищо повече от политическо решение да се правим на по католици от папата", заяви депутатът от "Атака" Илиян Тодоров. "За пореден път министри от българското правителство се покланят на своите господари от САЩ. Това предложение да изберем полската страна е дадем индулгенция на една катастрофа на ремонтиран в Полша самолет", каза още Тодоров.

По въпроса за частно-правния характер на споразумението, Радан Кънев от Реформаторския блок (РБ), заяви, че сделката трябва да се ратифицира от Народното събрание, защото не става дума за договор за ремонт, а за междудържавно споразумение, което поставя въпроси от гледна точка на сигурността на българската държава. Поставя се въпросът и за публичните средства, заяви още Радан Кънев. Според него споразумението има и както огромно външнополитическо значение, така и вътрешнополитическо. По думите на депутата с подписването на договора България няма да зависи от руския геополитически интерес, а страната ни ще стане пълноправна членка на НАТО. "Напълно е излишно да казвам, че РБ ще подкрепи споразумението", заяви Радан Кънев. "Призовавам и другите да го направят, защото става въпрос за българския интерес", каза също той.

Дебатите днес показват, че имаме да извървим много път, за да трансформираме формалното си членство в НАТО в реално членство, в което страната член не е само консуматор", каза по време на дебатите лидерът на ДПС Лютви Местан. По думите му този законопроект е един от знаковите моменти, в които се вижда кой кой е в българската политика. "Политическата група на ДПС ще подкрепи ратификацията, защото това е част от нашата евроатлантическа идентичност. Призовавам всички да гласуваме съобразно ценностите и геостратегически избор, който България направи", заяви Местан.

Производителят на Миг-29 иска да спре поддръжката на изтребителите заради ремонта в Полша

Извършването на ремонт на българските двигатели в полски предприятия РСК "МиГ" АД, който е разработчик и производител на самолетите МиГ...

Валентин Радев от ГЕРБ обясни, че България има 2 години между 2016 и 2018 г., за да направи така, че самолетите да летят и да има с какво да охраняваме въздушното си пространство, докато придобием нов самолет. "Ние имаме 15 самолета, говоря за МиГ-ове. Имаме МиГ – 21 и няколко самолета „Су”, с които се опитваме да защитаваме въздушното си пространство. Досега ремонтирахме МиГ – 29 в Русия, но споразумението свърши през септември”, посочи Радев. Той обясни, че в програмата на правителството, приета тази седмица от парламента, е записано, че ще има постепенно преустановяване на зависимостта от страни, доставчици на бойна техника извън НАТО и ЕС. "След като не можем по политически причини да извършим ремонта в оторизирания сервиз, да го правим там, където може да го направят най-добре", каза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com