Расте броят на каналджиите, прекарващи бежанци през границата

7108
Расте броят на каналджиите, прекарващи бежанци през границата
Снимка: БГНЕС

"През 2014 г. броят на каналджиите, подпомагащи незаконното преминаване през страната от трети страни, се е увеличил", заяви зам.-министърът на вътрешните работи Цвятко Георгиев на международна конференция "Взаимодействието между механизмите за закрила на жертвите на трафик и предоставянето на убежище".

Георгиев изтъкна, че увеличеният миграционен натиск засилва трафика на хора през България.

Финландия иска всяка членка на ЕС да има избор дали да приема бежанци от Африка

Всяка страна членка на Европейския съюз трябва да има право на избор дали да приема бежанци и имигранти от африканските страни, заяв...

"Актуалността на темата за борбата с трафика на хора е безспорна. МВР работи активно против трафика на чужди граждани и работи за превенцията. В МВР са обособени специализирани структури по разкриване на престъпни групи, занимаващи се с трафика на хора и изпиращи пари от тази дейност", каза Георгиев, цитиран от БГНЕС.

Според него през последните години България, като външна граница на Европейския съюз, е изправена през сериозен натиск от смесени миграционни потоци. Георгиев коментира, че има устойчива тенденция страната ни да се превръща в държава, привличаща миграция. По отношение на опазването от засиления миграционен натиск той отбеляза охраната по границата ни, за която се отделят значителни финансови, човешки и технически ресурси.

От началото на 2015 г. са проведени 65 специализирани полицейски операции за разкриване на незаконни чужденци у нас. На 1 април пък е проведена национална полицейска операция за незаконно пребиваващи чужденци в България.

"Успешна превенция може да се постигне само с общите усилия на властите, образователните, социални институции и неправителствените организации", смята Цвятко Георгиев.

Извеждат около 800 бежанци от центровете на квартири в страната

Около 800 души ще бъдат изведени от центровете за бежанци на квартири в страната с част от отпуснатите 4 млн. евро от ЕК. Това заяви за...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com