Рашидов: Докато съм министър, ще искам тютюневият склад в Пловдив да се възстанови

2712
Рашидов: Докато съм министър, ще искам тютюневият склад в Пловдив да се възстанови
Снимка: БГНЕС

"Докато аз съм министър ще искам тютюневият склад в Пловдив да се възстанови". Това заяви министърът на културата Вежди Рашидов.

Рашидов припомни, че забрани складът, който е паметник на културата да се събаря и е препоръчал да се възстанови. След като се установи от прокуратурата дали има нарушение по закон, от друга страна, Рашидов може да постанови срок за възстановяването на паметника на културата. Според него да се унищожават паметници на културата само, за да има бизнес не е правилно.

Вежди Рашидов да гледа постановката "Език мой, враг мой" и да се поучи от мен

Вежди Рашидов да гледа постановката „Език мой, враг мой” и да се поучи от мен. Това заяви пред журналисти премиерът Бойко ...

„Пловдив можеше да води преговори. Това е уникална сграда по рода си. Всички тези стари тютюневи складове са строени от най-старите немски картели. Пловдив можеше да направи там един прекрасен музей, защото Пловдив е град на художници. Пътища могат да се намерят, ако има добро желание”, смята министърът на културата.

Той коментира, че има начин да се възстанови вече съборената част от сградата, но за това са нужни средства. Всичко, което може да се събори, може да бъде и възстановено. Който го е съборил, той трябва да възстановява. Това, което законът ми дава право е, че Министерството на културата може да препоръча какво да се направи и да държи на препоръката по закон”, поясни Вежди Рашидов.

Той бе категоричен, че трябва да се научим да си пазим културата и увери, че откакто е министър не е позволил нито един паметник на културата да бъде съборен. „Правилното, което трябваше да направим е да спрем събарянето. Всичко, каквото се събаря може да се възстанови, но струва пари”, повтори ресорният министър.

Няма законов начин, обаче собствениците на сгради, които са паметници на културата да се принуждават да ги поддържат, защото, по думите на Рашидов, частната и държавната собственост са неприкосновени.

Вежди Рашидов: Атаката срещу изложбата в Лувъра е свинщина на антибългари

Министърът на културата Вежди Рашидов защити ревностно от нападките изложбата на тракийските съкровища в Лувъра. В интервю за радио К...

За мен това е престъпление. Така се събори в Хасково Банята, която беше със страхотна архитектура и един тютюнев склад. Тютюневият склад в Пловдив ще трябва да го възстановим всички заедно с една хигиена към нацията, бъдещето и историята ни”, заяви още по темата Вежди Рашидов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com