"Ранобудните студенти" започват дебати за бъдещето на България

17886
"Ранобудните студенти" започват дебати за бъдещето на България

Специална поредица от дебати по важни обществени теми стартират „Ранобудните студенти”, „Протестна мрежа” и „Преподаватели в подкрепа на студентския протест”.

В четвъртък, 19 декември, от 17:30 до 19:30 ч. в Аулата на Ректората на СУ, окупирана от Ранобудните студенти, ще се състои публична дискусия на тема „След оставката – накъде?”  

"Ранобудните студенти" към управляващите: Няма да имате мира

Шест месеца на протест все още не са достатъчни, за да се стигне до оставка на правителството на Пламен Орешарски. След вчерашните прот...

Целта на дискусията е да очертае различните перспективи пред протестното движение в периода непосредствено след оставката – какви да бъдат начините на участие на протестиращите в политическия живот, нужни ли са нови форми на организация и какви могат да бъдат те, как да се направи така, че да се оползотворят високият дух на протестиращите и готовността им да работят за коренна промяна на обществения живот. Защото от това как най-активната част от обществеността – протестиращите хора, ще участват в обществено-политическия процес и ще оказват натиск върху него, когато вече няма да има необходимост да се правят демонстрации с цел оставка, ще зависи в огромна степен бъдещето на България.

Намерението на организаторите е това да бъде само първият от поредица дебати по най-важните въпроси пред страната ни, поставени от протеста. Общият им знаменател е как да бъде реформиран политическият модел, с цел преодоляване на криминализацията на държавата, как да бъде укрепено народовластието, какви промени в институционалната структура на обществото са нужни.

Дискусията е съвместна проява на три от най-активните и забележими групи в антиправителствените протести – „Ранобудните студенти”, „Протестна мрежа” и „Преподаватели в подкрепа на студентския протест”.

Говорители ще бъдат по един представител от трите групи организатори, както и специално поканеният гост, Том Джунс (Tom Junes) – доктор по история, стипендиант към Институт Алексантери в Хелзинки. Той е специалист по история на Централна и Източна Европа в периода след Втората световна война, с особен интерес към дисидентските движения и посткомунистическия преход и е публикувал вече две научни статии за българското протестно движение и окупацията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com