Първите тръби за "Южен поток" пристигат до края на май

21167
Първите тръби за "Южен поток" пристигат до края на май
Снимка: Getty Images / Guliver

Тръбите за изграждането на газопровода „Южен поток" започват да пристигат в края на месеца в пристанищата във Варна и Бургас, съобщи изпълнителният директор на бургаския порт Жорж Дерелиев.

ЕК официално ни вдигна мерника заради "Южен поток" и ЕРП-тата

България вече е обект на специална европейска процедура заради "Южен поток". Процедурата не е наказателна, а спомагателна и резултати...

Първата пратка за двете ни черноморски пристанища ще бъдe общо от 840 хил. т тръби.

Порт Бургас е готов за посрещането на тръбите, увери кап. Дерелиев. Те ще бъдат съхранявани на почистените и подготвени площадки на 17 и 18 корабни места, на обща площ 50 хил. кв. метра. Ще бъдат сваляни от пристигащите кораби с два 100-тонни крана, каквито досега не е имало на българско пристанище. В крановете са инвестирани са повече от 6 млн. евро. Първата доставка ще бъде от два руски и един европейски производител, съобщава Порт Бургас.

Закупени са и нови влекачи и ремаркета с голяма товароподемност. Изработени са специални захватни устройства, необходими за товаро-разтоварните операции на тежки товари.

Втората доставка ще бъде от руски и японски производители. Буквално до няколко дни ще пристигне първата пратка от Русия. Тук, на място, тръбите, всяка от които с дължина 49 м и с тегло над 40 т, ще бъдат заварявани на четворки, от специални машини, на кораб, който ще застане на 32 корабно място, тъй като там е най-голямата, с дълбочина на газене 12 метра, предаде КРОСС.

Бургас получава първите тръби за „Южен поток” в края на месеца

В края на май на бургаското пристанище ще пристигнат първите тръби за газопровода "Южен поток". Те ще бъдат разтоварвани на 32-ро кораб...

Подводната част на „Южен поток" ще бъде на дълбочина до 2300 м и ще бъде изпълнена от четири трасета от заварени по четири тръби от компаниите „Сайпен" и „Ол Сийс".

През последните месеци в пристанището са подготвени специални площадки за складиране на тежки товари с обща площ 250 хил. м - асфалтирани, бетонирани и компресирани.

Порт Бургас е една от базите на проекта за европейския газопровод „Южен поток". Част от тръбите, необходими за изграждането на морския участък на газопровода, ще бъдат складирани и съхранявани в специални помещения и площадки на терминала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com