Проверка на електромери - само 5% нередности

8674
Проверка на електромери - само 5% нередности

От трите електромера, демонтирани по желание на клиенти на ЧЕЗ, само един е показал отклонение от 1%, което отнесено към разхода на енергия е незначително.

Тези резултати съобщи Динка Иванова, председател на Българския институт по метрология. Проверките на трите електромера бяха предприети вследствие на оплаквания на граждани от високите цени на тока, предаде БГНЕС.

При единия електромер ставаше въпрос за двойно по-висока сметка за ток, но уредът се оказа точен.

Иванова разясни, че миналата година са направени 6700 експертизи на електромери, като 2/3 от тях са по сигнал на електроразпределителните дружества, а 1/3 по сигнал на граждани. Според статистиката на института едва в 5% от случаите, когато сигналът е подаден от гражданите, се открива нередност.

Иванова обясни още, че отклонението от 1%, което е показало един от свалените вчера електромери и занесени в института, е в съответствие с нормата за този клас електромери. За последно ЧЕЗ е проверяван през ноември 2012 година, съобщи представителят на държавната инспекция по метеорологичен контрол. Тогава не са установени нередности в изпълнението на дейностите на дружеството. Като до момента от ЧЕЗ са декларирали, че са сменили над 300 000 стари електромери.

От Българския институт по метрология направиха уточнението, че направената от тях проверка доказва само, че електромерите не се поддават на влияния метеоролоогични влияния, което не означава непременно, че друго проверка няма да покаже, че при тях няма дефект.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com