Протестът този път е на журналистите

6288
Протестът този път е на журналистите

В 9:00 часа, в понеделник (8 април), Софийска градска прокуратура е призовала журналиста от Mediapool Борис Митов на повторен разпит заради публикацията му, поставяща въпроса дали висши магистрати не действат в нарушение на правилата за използване СРС.

В подкрепа на Митов във Facebook се организира кампания, целяща да го подкрепи и чрез протест пред Съдебната палата.

БСП: Прокуратурата практически потвърди правотата на Станишев за СРС-тата

Връщане на Националното бюро за контрол на специални разузнавателни средства и СДОТО да стане самостоятелна агенция - това поиска БСП к...

На първия разпит прокуратурата е настоявала да научи източниците на журналиста. С основание обаче може да се твърди, че това искане е в разрез с журналистическата етика и Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи, която гарантира правото на журналистите да запазват в тайна своите източници.

Митов беше разпитан от прокуратурата още вчера, 5 април, като водещият проверката Драгомир Янчев твърди, че документите, на които журналистът се е позовал за материала си „Българският „Уотъргейт”: А кой ще проверява проверяващия?” все още са класифицирани и представляват държавна тайна. От Mediapool обаче опровергават тази позиция, като посочват, че по делото за подкуп срещу бившия военен министър Николай Цонев, бившия главен секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов и съдия Петър Сантиров, което Митов засяга в статията си, документите вече не са класифицирани. С решение на съдията от Софийски градски съд Иван Коев всички писмени доказателства по делото са разсекретени и преместени от секретното в явното деловодство на съда.

Прокуратурата на този етап не признава съдебното решение и излиза с тезата, че само този, който е засекретил нещо, може да го разсекрети. Според адвокат Александър Кашъмов, ръководител на правния екип на Програма "Достъп до информация" (ПДИ), обаче, тълкуването от страна на прокуратурата, че съдът не е орган, който може да разсекретява дадени документи, на практика необосновано разширява рамките на понятието "държавна тайна". Кашъмов припомня, че Държавната комисия за сигурност на информацията (ДКСИ) изрично указва, че когато става въпрос за дело в съдебна фаза, съдът преценява кои данни да са публични и кои секретни.

От Mediapool припомнят, че преди година и половина са публикували факсимиле от бланка, с която се разпорежда използването на СРС по делото срещу Цонев, Сантиров и Попов, подписана единствено от зам.-градския прокурор Роман Василев. Бланката също е с гриф "Поверително", но тогава държавното обвинение не предприе действия по образуването на проверка за разгласяване на държавна тайна.

Прокуратурата проверява МВР за подслушванията

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка по повод подадения му от лидера на БСП Сергей Станишев сигнал за подслушвани от МВР...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com