"Протестна мрежа" настоя да няма отстъпление за престъпленията на комунистите

3209
"Протестна мрежа" настоя да няма отстъпление за престъпленията на комунистите
Снимка: БГНЕС

Заради "зачестилите медийни изяви на лица, свързани с БСП и сателитните ѝ производни от нея политически организации, както и по повод законодателната инициатива за закриване на Комисията за разкриване документите и за обявяване на принадлежност към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия (наричана Комисията по досиетата)" Протестна мрежа излезе със специална позиция. Ето и каква е тя:

"Налага се да припомним на народното представителство, че България има моралното и правно задължение да работи и съдейства за разкриване на престъпленията на комунистическия режим и репресивните органи на червената диктатура. В съответствие с Пражката декларация за европейската съвест и комунизма и Резолюция за Европейския парламент относно европейската съвест и тоталитаризма България следва да направи всичко необходимо, така че престъпленията на комунизма да бъдат изучавани и паметта на жертвите - почетена. Престъпленията на комунистическия режим у нас и по света трябва да се изучават. Децата трябва да са предупредени и да знаят за тези престъпления по същия начин, по който знаят и изучават нацизма.

Прочитът за комунизма от БСП - имало жертви, но не всички са невинни

Поредица от декларации, често с взаимно изключващи се послания, изчетоха днес депутати от името на парламентарни групи по повод 1-ви фе...

Досиетата трябва да бъдат отворени - тези на бившите служби за сигурност, тайната полиция и разузнавателните ведомства, защото те представят част от тази истина. Разкриването им е задължителен елемент от изобличаването и оценката на престъпленията на комунистическите тоталитарни режими.

Протестна мрежа се противопоставя на опитите на политици, принадлежащи, свързани и произлизащи от средите на бившата компартия и репресивните й органи, да блокират процеса по разкриване на истината за комунистическата диктатура и кървавите репресии на болшевишката власт, наложена от Червената армия в годините, след Деветосептемврийския преврат. Призоваваме народното представителство да предприеме всички действия за пречистване на обществото от влиянието на комунистическия елит и Държавна сигурност, в съответствие с международните задължения и в името на паметта на стотиците хиляди репресирани и избити от комунистическия режим у нас. Призоваваме за промени в образователната система, които да информират децата ни за престъпленията на комунистическия режим и да гарантират демократичното развитие на страната ни".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com