Протестиращи блокираха кръстовища, хвърлиха димки по парламента*

25821
Протестиращи блокираха кръстовища, хвърлиха димки по парламента*
Снимка: БГНЕС

Протестиращите в столицата блокираха движението пред Министерски съвет, предаде "Фокус".

Входът на МС е ограден с метални заграждения, зад които има полицейски служители. Полицейски кордон препречва пътя на протестиращите да се насочат към бул. „Дондуков”.

Economist: В България има висок риск от социални бунтове през 2014

България, Украйна, Бразилия, Аржентина, Мексико, Тунис, Египет и Турция. Това са страните, в които през последните 12 месеца избухна...

Преди малко представители на "Ранобудните студенти" прочетоха своята позиция пред участниците в протеста. Според студентите единствената свободна платформа, където могат да изкажат свободно своето мнение, е окупираната аула 272 на Софийския университет.

Гражданите, които са се върнали от чужбина, държат плакат с надпис: „Върнахме се за оставка”, част от тях държат в ръцете си малки знамена на страните, в които учат или работят. Сред плакатите на протестиращите има и плакат, на който пише: „България каза – Орешарски, върви си”.
Полицейското присъствие в района е засилено.

Към 16:10 протестното шествие потегли към Народното събрание. Пред него се движат седем полицейски коли с цел да спират временно движението. Начело на шествието се движи жълт автомобил, на който са се качили част от протестиращите. 

Докато протестът бе пред Министерски съвет, възрастен мъж с мегафон беше застанал зад металните заградежения на сградата и скандираше: "Оставка". След като изказа позицията си, на него му беше помогнато от останалите протестиращи да прескочи металните ограждения и да се включи в шествието.

Около 16:40 часа протестиращите блокираха движението пред Софийския университет, скандирайки "Окупация" и "Оставка". Протестното шествие потегли от Министерски съвет по бул. „Цар Освободител” като на кръстовището с „Раковски” зави на ляво към храм-паметника „Ал. Невски”.

Economist: В България има висок риск от социални бунтове през 2014

България, Украйна, Бразилия, Аржентина, Мексико, Тунис, Египет и Турция. Това са страните, в които през последните 12 месеца избухна...

Малко след 17 часа протестиращите хвърлиха димки по сградата на парламента. Участниците в протеста започнаха да удрят по металните заграждения пред парламента, като полицейското присаствие се засили. Част от органите на реда прескочиха металните заграждения, образуваха кордон и увеличиха разстоянието между оградите и протестиращите. Двама полицаи отведоха момиче до кола на жандармерията. Недоволните свиркат със свирки и развяват знамена.

Малко след това група протестиращи започна да рита металните ограждения около парламента, предаде "Фокус". Полицаите, които излязоха пред загражденията, бяха посрещнати с освирквания.

Един от протестиращите хвърли пиратка към сградата на НС. Полицейското присъствие в района е засилено. Скачайки, протестиращите пеят „Кой не скача е червен”, „Червени боклуци” и „Мафия”. Точно пред централния вход на Народното събрание полицаите са образували кордон с формата на триъгълник.

Около 18:30 протестиращите започнаха да намаляват. Полицейски кордон избута участниците в протеста, за да бъде освободено движението за автомобили на площад „Народно събрание”. По този начин протестиращите се разпръснаха в пространството около паметника на Цар Освободител и по тротоарите в близост до сградата на Българската академия на науките. Не се стигна до ескалация на напрежението.

Снимка: Архив

В няколко областни града протестират срещу кабинета „Орешарски”

В 14:00 часа започна обявеният преди дни национален протест срещу правителството на Пламен Орешарски. Около 300 са протестиращите на &b...

* Текстът е актуализиран към 18:45 ч.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com