Пропаганда по "Ал Джазира" за България: О, султане мой, спаси ни от чужденеца (Видео)

14518
Пропаганда по "Ал Джазира" за България: О, султане мой, спаси ни от чужденеца (Видео)

Скандален турски филм, озаглавен „България, моя земя”, излъчен през миналата седмица по „Ал Джазира”, разбуни духовете в социалните мрежи.

Филмът е на турската режисьорка Йелда Янат Багджи. В него се набляга на факта, че България е част от Османската империя и то по начин, по който се внушава, че преди Османската империя не е имало България.

Египет осъди журналисти от "Ал Джазира" на 3 години затвор

Трима журналисти на катарската телевизия "Ал Джазира" бяха осъдени от Египетския съд на три години, предаде АФП. Журналистите на англо...

Пред зрителите историкът Джъстин Маккарти разказва какви „ужаси” са се случили на ислямското население на България. Същият Маккарти обаче застъпва и тезата, че в началото на XX век Османската империя не е извършила геноцид над арменците - официалната турска доктрина. Припомняме, че по официални данни по това време са избити 1 млн. арменци. Вместо това, Маккарти, заедно с други показани във филма „експерти”, говорят как през XIX век турците били мнозинство и през следващия век „българското малцинство” едва ли не става мнозинство чрез процес на насилствена асимилация и заради Балканските войни.

"Балканите са били много турско място преди Балканските войни от 1912-1913 г. Малко над половината от населението на Балканите е било мюсюлманско. В Западните Балкани е имало албанци, а в Източните – турци. Те са били мнозинство. До края на войната, която създава България през 1877-78 г., около 17% от турците са избити. По време на Балканските войни е дори по-страшно, тогава 27% от турците са убити или умират от глад и болести. Това, което се случва на турците на Балканите, е едно от най-лошите неща, случвали се на човешки същества в цялата история. Това е една от най-големите катастрофи, за които никой не знае", казва във филма Макарти.

Друг "раказвач" във филма е историкът от университета в Уисконсин Кемал Карпат: "През XIX век по-голямата част от населението на България е било от турци мюсюлмани. Така наречените българи са били малцинство. За да стане България зависима от Русия и да подкрепя политиката ѝ, е трябвало българите да станат мнозинство. Така руската армия и български банди (бел. ред. - използвана е думичката "gangs") избиват и изселват турци от Видин към Тракия и Анадола. Когато не могли да постигнат това, те се опитали да асимилират турците“.

Факторът "ДПС"

Започва Илинденско–Преображенско въстание

На 19 август 1903 година избухва втора част от Илинденско-Преображенско въстание в Одрин. Тогава така нареченият Одрински вилает органи...

Още по-интересно е как е описано създаването и "живота" на ДПС. В тази част от филма открито се внушава, че в България е забранено да се говори на турски, без да се уточнява, че става въпрос за предизборна агитация преди избори.

Тезата е подкрепена с различни интервюта. Кметът на Джебел Бахри Юмер, който е начело на града за пети пореден път. Той казва, че в България жестокостта към турците била "сто пъти повече". В произведението е изтъкнат инцидента отпреди четири години пред "Баня Башъ" и нападението на водените от Волен Сидеров симпатизанти на "Атака". Версията е, че националистите нападнали, защото джамията "произвеждала терористи" и при нападението били горени килимчета, на които се молели мюсюлманите. Отец Петър Гарена, свещеник на Кърджали и преподавател по история в Пловдивския университет, казва, че проблемът не е в религиите, но властимащите постоянно искат да ни разделят. Той изтъква, че църквите бият камбаните, а от джамиите викат, което е същото и не пречи никому.

Произведението е украсено от песен, в която се пее: „О, султане мой, спаси ни от чужденеца”. Новината за него идва точно в деня, в който мюсюлманите по цял свят честват рождения ден на пророка Мохамед.

На снимката: султан Сюлейман Великолепни, при когото Османската империя стига до Виена и който е спрян там, за да не нахлуе към Западна Европа

Турското робство не може да стане "геноцид"

Вчера Народното събрание отказа да разисква дали да бъде приета декларация, с която се осъжда геноцида на Османската империя над българ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com