Прокуратурата спря разследването срещу Огнян Донев и Любомир Павлов

22823
Прокуратурата спря разследването срещу Огнян Донев и Любомир Павлов

Нашумялото разследване срещу мажоритарните собственици на „Медийна група България Холдинг” Огнян Донев и Любомир Павлов е прекратено от Софийската градска прокуратура (СГП).

„Медийна група България Холдинг” издава вестниците „Труд” и „24 часа”, но дълговете на двата вестника бяха изкупени от „Инвестбанк”.

Тошо Тошев: Любомир Павлов иска да управлява държавата

Не бих отговарял на нападките на Любомир Павлов, но една от сериозните болести на българската печатна журналистика е самият Павлов. ...

Прокуратурата не е открила никакви данни за пране на пари чрез продажба на дружествени дялове – обвинение, заради което двамата попаднаха в полезрението на разследващите. При повдигането на обвиненията от защитата на Донев подадоха жалба с мотива, че не може да има престъпление при продажба на дялове, тъй като няма никакви данни, че средствата, с които преди това те са били закупени са с престъпен произход. Това напрактика изцяло се потвърждава от становището на държавното обвинение.

Разследването срещу Павлов и Донев започна след сигнал на бившия им съдружник Христо Грозев. Грозев твърдеше, че  Павлов и Донев са го измамили при продажбата на 83% "Медийна група България Холдинг" ООД от Павлов на Донев за 23 500 000 лева. Прокуратурата обаче казва, че "не са ползвани или съставяни неистински документи, нито е получено нещо без правно основание. Налице е договор за продажба на дяловете и прихващане на насрещни задължения, което е напълно легитимно основание за придобиване на дяловете в "Медийна група България Холдинг" ООД".

Не се установява деклариране на неверни факти пред Агенцията по вписванията от страна на Павлов, защото "той самият нищо не е декларирал пред Агенцията по вписванията, съобщението е подадено по електронен път и декларираните обстоятелства от 27.03.2011 г. са верни. Дали са спазени всички условия на Търговския закон не следва да се проверява от прокуратурата, при условие, че общо събрание на "Медийна група България Холдинг" ООД е проведено и за това е изготвен истински протокол".

Донев пък няма да бъде съден за пране на пари, "защото въпросните дялове не са придобити с каквото и да е престъпление, а в следствие на поредица от търговски сделки". За останалите двама обвинями Татяна Георгиева и Стоян Николов също не са открити никакви уличаващи доказателства.

Павлов с обвинения за укриване на данъци и пране на пари

На Любомир Павлов са повдигнати обвинения за укриване на данъци и пране на пари. По това обвинение той е с гаранция от 100 хиляди лев...

Укриване на данъци от „Елфарма” АД

Грозев твърдеше и че Огнян Донев е укрил данъци в размер на 62 млн. лева при продажба на акции от „Софарма” АД чрез „Елфарма” АД. От прокуратурата казват, че "Елфарма" АД не е декларирала приходи от продажба на акции в размер на 413 355 630 лева – твърдението е записано в съдебно-счетоводната експертиза. По този случай обаче се води отделно разследване.

Следовател по делото на Донев и Павлов е бил новият шеф на столичното следствие Петьо Петров. Делото срещу двамата т.нар. олигарси е прекратено точно в деня, в който Петров пое новия си пост.

Друг интересен факт е, ченаблюдаващият прокурор Димитър Младенов е изпратил копие от постановлението за прекратяване на Агенцията по вписванията, с което очевидно иска да уведоми ведомството за вдигнатите запори върху дялове на Павлов и Донев. Това не е обичайна практика – обикновено обвиняемите сами се занимават с фактическото махане на възбрани върху имуществото им, тъй като това е в техен личен интерес.

Любомир Павлов се оттегли като председател на СИБ

Любомир Павлов се отказа от поста председател на Съюза на издателите в България. Той обяви решението си в открито писмо, изпратено д...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com