Прокуратурата ще търси има ли преписка за конфликт на интереси срещу Плевнелиев

17678
Прокуратурата ще търси има ли преписка за конфликт на интереси срещу Плевнелиев

Явно ролята на И.Ф. е водеща. Това каза на пресконференция относно обвинението на председателя на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов заместник-главният прокурор Борислав Сарафов. 

При обиска на служебните офиси на ККИ следователите са намерили тефтерче, което принадлежи на Златанов и в което той си е отбелязвал всички преписки, по които трябва да има "определено решение". В тефтерчето с инициали И. Ф. е посочен човекът, който изглежда е давал насоки за решенията на комисията по определени дела - И. Ф.

На въпрос дали И.Ф. е жена, Сарафов отговори, че в „субтитрите” към бележките съвсем точно се следва написаното. В една от тях за И.Ф. се пише в женски род.

Росен Плевнелиев

Една от приоритетните задачи в рамките на делото срещу председателя на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси ще бъде да се установи дали има преписка срещу президента Росен Плевнелиев. Прокуратурата няма да проверява същината на решенията, а дали са вземани под влияние или са били забавяни, обясниха прокурорите.

Бележникът на Златанов е част от доказателствения материал по делото. Комисията работи по няколко начина – сигнал от лица, сигнал за лица, които са в съответната административна структура. Ето и някои от бележките на Златанов в тефтерчето му:

Винаги да се уведомява И.Ф. за обаждания от първите мъже на държавата;

Плевнелиев – сигналът е прекратен, да не се качва; В мотивите за президента – да се добави и от всички останали дружества;

Да си подготвя актуален списък – утре инфо по чувствителни сигнали;

Кметът на Медковец – изчакваме 2-3 месеца, И.Ф. е казала в началото на септември; „При проверка се установява, че действително е изпълнено указанието”, коментира Борислав Сарафов.

Кметът на Кръстева – да има конфликт. „Има такова установено. Това, каквото е казано, това е факт”, коментира бележката Роман Василев.

Да пускаме Горанов, Захариева, Иво Маринов – да се преговорят дружествата, ако е необходимо да се искат удостоверения – отговор – решения.

Обвиниха шефа на комисията за конфликт на интереси, манипулирал преписки

Председателят на Комисията по предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов е привлечен като обвиняем за длъжно...

Кметът на Козлодуй е приключен, гласи друга от бележките.

„Всеки един от тях следва да бъде разпитан, за да се установи какво е отношението. Не изключвам и върху някои от тези лица, които са посочени, без да споменавам когото и да е било, да е оказван натиск, влияние по някакъв начин”, каза Борислав Сарафов.

"Чака ни една огромна работа по делото. Силно се надявам, че не тълкувате нашата публична работа като намеса”, каза прокурор Борислав Сарафов, цитиран от Агенция "Фокус".

Как се стигна дотук

Заместник-градският прокурор Роман Василев отказа да посочи по каква причина е започнало делото и какъв е бил източникът. Тефтерът на Филип Златанов е открит при обиските, извършени в дома на председателя на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Сарафов посочи, че не са знаели за тефтера, преди да направят обиск. „Това беше приятна изненада”, каза той. Той потвърди, че всичко това изглежда като търговия с влияние. Той посочи, че тези механизми са и възможност за упражняване на натиск.

Никога в България не е имало толкова силно противопоставяне, казва Плевнелиев

Притеснен съм за нацията и ситуацията, в която се намираме в страната - никога не и имало такова силно противопоставяне, заяви презид...

Прокурор Сарафов подчерта, че е ясно кой е човекът, давал поръчките. Тепърва ще установим неговото имуществено и имотно състояние, каза Сарафов, в отговор на въпрос - какво е получавал Златанов в замяна. На 100% има съвпадение на написаното в тефтера и това, което се е служило по тези преписки, каза Сарафов и даде пример с Емил Димитров, бившият депутат от ГЕРБ. "Е. Димитров - не се бърза за цигарите" и "Е. Димитров - внимание, първо трябва да се съгласува с ИФ". Димитров в крайна сметка беше отлъчен от ГЕРБ, след като точно Комисията за конфликт на интереси го обвини, че е действал в собствена изгода при прокарването на законодателни текстове (Закона за лова и опазването на дивеча, Закона за здравето и Закона за тютюна и тютюневите изделия), докато беше част от Комисията по земеделието и горите към Народното събрание.

Златанов е предрекъл бъдещето на депутата, който преди изборите се обърна срещу ГЕРБ: "Е. Д. ще се удари след около месец и половина (вече не е фактор в ГЕРБ)". "Явно ролята на И.Ф. е водеща", уточни още Сарафов.

Прокурор Роман Василев заяви, че става дума за десетки преписки. Те обявиха, че по преписката за Димана Ранкова (КФН), която е и съветник финансовата политика на Плевнелиев, има следното решение – ККИ казва, че има конфликт на интереси, а според съда не е била в конфликт на интереси.

Освен имената на Пленелиев и Ранкова личат тези на Венета Марковска и Галя Гугушева, които не можаха да влязат в Конституционния съд.

Разпитани са свидетели и служители в Комисията. Разпитан е бил и Емил Димитров, депутат от ГЕРБ от 41-вото Народно събрание.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com