Прокуратурата: Нарушения при работата със СРС от страна на МВР има

15328

Пет досъдебни производства са образувани по сигнала за подслушване на известни български политици и бизнесмени, подаден от лидера на БСП Сергей Станишев. Това стана ясно от пресконференцията на прокуратурата днес, предаде БНТ.

Три от досъдебните производства са срещу бивши шефове на СДОТО на МВР - Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров. Срещу Иванов обинението е, че не е изпълнил задълженията си като длъжностно лице, и не е създал необходимите условия за използване на специализираната техника. Срещу Костов обвинението е, че като директор в СДОТО МВР, не е изпълнил задълженията си по служба, като не е създал необходимата организация и ред за използването на специализираната техника за електронно проследяване. Срещу Кацаров обвинението е за неизпълнение на служебни задължения.

Омбудсманът: Държавата трябва да пази тайните си

Не е задължение на журналистите да пазят държавна тайна - това е работа на държавата. Никой не може да забрани на журналист да публикув...

Радко Димитров, който е началник на отдел в СДОТО на МВР, се е опитал да осуети проверката, стана ясно още от пресконференцията. Срещу него има отделно обвинение - затова, че е унищожил запис, като е изтрил данните от картите на автомобил със специализирана техника, уточни прокурорът на София Николай Кокинов.

В деня, в който е внесен сигналът, Димитров е празнувал с колеги рождения си ден. След внасянето на сигнала Димитров, с няколко други служители, извършили демонтаж на система и са търсели харддиск, но не са го намерили, затова Димитров позвънил до фирмата-вносител. На следващия ден Радко Димитров изтрил всички данни. По инструкция такава дейност следва да се извършва единствено от оторизиран служител, коментира заместник-главният прокурор Борислав Сарафов.

Главният прокурор Сотир Цацаров уточни, че по проверката са изготвени два доклада – представеният некласифициран и друг, класифициран вариант. Главният прокурор посочи, че в предадения му от лида на опозицията Сергей Станишев сигнал липсва подпис. Писмото е подписано от неизвестен подател: "С надежда и уважение, все още служител на МВР", уточни Цацаров. В аванс той отговори на въпрос, че по сигнала веднага не е образувано наказателно производство, защото по закон анонимните съобщения не са законен повод за започване на разследване.

Липсата на регламент и отчетност създават възможности за злоупотреби със служебно положение, както и за злоупотреба с техниката. Няма ясно посочен регламент в писмен вид. Задачите се поставят устно, не се пише документ, ако няма резултат, заяви Борислав Сарафов, цитиран от БГНЕС.

Историята на сигнала

Цацаров: Роман Василев ме подведе

Зам. градският прокурор на София Роман Василев ме е подвел при искането за използване на СРС, призна главният прокурор Сотир Цацаров, с...

На 28 март лидерът на БСП Сергей Станишев подаде сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров за незаконно подслушване на политици, бизнесмени и магистрати под ръководството на Цветан Цветанов.

В последните две седмици бяха разпитани служителите от дирекцията, която отговаря за подслушването, както и бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. В екипа, който проверяваше МВР, беше и скандалният заместник-градски прокурор Роман Василев. Според Сотир Цацаров всеки разпит се е водил от двама прокурори. Всички те са му докладвали лично всеки ден по два пъти как върви проверката.

От МВР беше иззета транспортна техника, заедно с возената вътре "техника за негласно наблюдение", както обяви Цацаров. Главният прокурор тогава отказа да отговори дали иззетата техника е "Крайслер"-ът с антените, заснет от фотожурналисти близо до офис на Иво Прокопиев.

Във внесения от Станишев сигнал има описание на данни и технология, според които от септември 2009 година досега, под ръководството на Цветанов, група в системата на МВР подслушва политици, магистрати, обществени личности, в това число и лидерите на протестите, а групата е ръководена от началника на СДОТО. "Схемата е следната – министър Цветанов лично дава нареждания на ръководителя на СДОТО в МВР кой да бъде подслушван – без искане на СРС и т. н. СДОТО проверява какви телефони има лицето и спуска задачата на екипа", обясни при подаването на сигнала Сергей Станишев.

Самият Цветанов категорично отрече думите на Станишев и заяви, че ако прокуратурата докаже, че лидерът на БСП е прав, той ще престане да се занимава с политика.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com