Производителят на Миг-29 иска да спре поддръжката на изтребителите заради ремонта в Полша

4489
Производителят на Миг-29 иска да спре поддръжката на изтребителите заради ремонта в Полша

Извършването на ремонт на българските двигатели в полски предприятия РСК "МиГ" АД, който е разработчик и производител на самолетите МиГ-29, стане основание за спиране на по-нататъшно изпълнение на договорните задължения за поддържането на експлоатацията на самолетите МиГ-29 на ВСС на България. Това се казва в писмо от генералния директор на РСК „МиГ” до извънредния и пълномощен посланик на Руската Федерация у нас Юрий Исаков, предаде "Фокус".

В писмото се посочва , че това ще постави под въпрос правомерността на по-нататъшно използване на тези самолети, както и сигурността на живота на пилотите.

Следващата седмица подписваме договора с Полша за ремонт на двигателите на МиГ-29

Mеждуправителственото споразумение с Полша за ремонт на двигателите на изтребителите МиГ-29 ще бъде подписано най-късно до края на след...

"Освен това, доставката на резервните части за полските самолети се придружава от оформянето на съответния международен Сертификат на крайния клиент, което прави невъзможно тяхното използване за трети страни, тъй като това ще е нарушение на международното право и ще стане основание за преустановяване на доставките и изпълнението на задълженията от руската страна също така и към Полша”, се посочва в писмото.

Днес Кабинетът одобри подписаното на 22 октомври споразумение между България и Полша за осигуряването на логистична подкрепа за самолети МиГ-29. Правителството предлага на Народното събрание да го ратифицира, съобщиха от там. Споразумението има за цел да осигури поддържането на летателната годност на самолети МиГ-29 от българските ВВС.  Междуправителственото споразумение с Полша предвижда договорености за ремонт на шест двигателя, както и ползване на два полски двигателя за период от 2 години. Договорената цена за ремонта е 1 023 000 евро на двигател, като транспортните разходи са за сметка на полската страна.

Миналата седмица РСК "МиГ" съобщи, че може да оспори споразумението, което България сключи с Полша за ремонт на наши бойни самолети. Руският производител твърди, че българо-полското споразумение противоречи не толкова на международното право, а на принципите за обезпечение на безопасност на полетите. Руската компания счита, че ремонт, който не е направен от нея, може перманенто да „извади от строя“ ремонтираните самолети.

Казусът МиГ-29

Ако чужда авиация охранява България, ген. Радев отказва да е командир на ВВС

Ако се стигне до решението чужда авиация да охранява въздушното ни пространство, ген.  Румен Радев няма да бъде командир на Военно...

Самолетите са несъвместими с натовските стандарти по отношение на навигацията и комуникацията, писа преди време колумнистът на Actualno.com Асен Генов. Най-сериозният им проблем е опознаването. При него самолетите автоматично обменят шифрована информация, която ги обозначава като “свой” или “чужд” (IFF, Identification Friend-or-Foe). Българските МиГ-ове са оборудвани с руските радари Жук-МЕ, а цялостната система за контрол на въоръжението е Фазотрон. Жук-МЕ е експортна версия на радара Жук-М. Във военните технологии експортна версия обикновено е синоним на такава, в която е включена и интегрирана защита от използването ѝ срещу износителя. Нашите изтребители все още са несъвместими със стандартите на НАТО, именно защото са оборудвани със стари системи за контрол на въоръжението и разпознаване “свой-чужд” (IFF) от времето на Варшавския договор. МиГ-овете ни досега са обслужвани от Русия. Няма данни да са правени модификации за хармонизиране със стандартите на НАТО.

Същевременно от няколко години Полша и Украйна чрез “Фазотрон–Украйна” — филиал на създадения в СССР “Фазотрон НИИР”, работят по модернизацията на радиолокационните системи на руския МиГ-29. Има опасения, че при евентуален конфликт с руски самолети, системата за контрол на въоръжението на нашите МиГ-ове може да “блокира” оръжията ни, разпознавайки чуждите самолети като свои.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество