Продължава работата по изграждането на единствената за град Велико Търново детска площадка, адаптирана и за деца с увреждания

24473
Продължава работата по изграждането на единствената за град Велико Търново детска площадка, адаптирана и за деца с увреждания
Снимка: Азбукари

Екипът на „Сдружение Азбукари“ заедно с медийните партньори и съмишлениците работят всеотдайно за осъществяването на каузата да изградим единствената за град Велико Търново детска площадка, адаптирана и за деца с увреждания. Този проект дойде, след като Азбукарите изграждихме успешно в Южния парк в столицата първата в България комбинирана, обществена детска площадка за игра и обучение, адаптирана и за деца със спечифични потребности. Проектът за град Велико Търново е подкрепен от кмета Даниел Панов и родителите на деца в неравностойно положение.

Надеждите на всички съмишленици на каузата е детският кът да бъде готов за 24 май 2014 година – Деня на славянската писменост и култура. Както знаете площадката, съобразена и с нуждите на деца в неравностойно положение ще бъде финансирана основно от дарения. За тази цел екипът на „Сдружение Азбукари“ с помощнта на медиите и хората с добри сърца ежедневно търсим възможности да намерим обществена солидарност на каузата на национално ниво. За това и кампанията „Вярвам в теб!“ е на национална с цел да се приобщят колкото се може повече хора не само от Велико Търново, но от цялата страна.

Презентация на Националната кампания за социална интеграция "Вярвам в теб!"

„Сдружение Азбукари“ Ви кани в събота, 26.10.13 г., в 11.00 ч. в Националния исторически музей на коктейл презентация на На...

Около 500 са децата в неравностойно положение в град Велико Търново. Ако всеки един от близо 100-те хиляди негови граждани подкрепи с един есемес идеята, виждам площадката почти изградена. Не спираме да търсим дарители в лицето на фирми в столицата и големите градове на България. Потърсихме подкрепа от почти всички посланици. Разпратено е и отворено писмо под формата на петиция до всички 264 кметове на общини, с които се призовават да подпомогнат колегата си Даниел Панов в тази инициатива, за да може и той да ги подпомогне в следващ момент. Стараем се да подбуждаме обществото, за да изградим тази площадка, защото тя е много ценен белег за това колко цивилизовано е българското общество. В София ни питат, защо се грижим за площадката във Велико Търново, ние отговаряме, че София не е Българияи и сърцата ни се раздават равностойно, където има нужда от помощ. Всички, които се обединихме в тази кауза, работим в сложни за страната времена, но може би точно това ни дава мотивация да се преборим, защото нито едно постижение, постигнато лесно, не носи своята сладост и дълготраен успех.

Заедно работим, за да направим живота на децата по – цветен и щастлив. Желаем да създадем един минимодел на общество, което да се придържа към толерантност, разбиране, подкрепа и приемане на различията на уязвимите групи. Уверена съм, че с едно широко партньорство на всички хора в Националната кампания „Вярвам в теб!“ ще се вдъхне оптимизъм у родителите, за да развием процесите на социална интеграция. Отправям молба към Вас, скъпи майки и родители, бъдете активни наши съмишленици, заедно можем да дадем равен шанс на децата да се сприятеляват въпреки различията си и най – вече да живеят пълноценно на открито.  Приятели, преди броени дни бяхме на посещение в град Велико Търново за среща с родители на деца в неравностойно положение. В разговорите ни с тях стана ясно, че ще помогнат с каквото могат на каузата за изграждане на комбинирана обществена детска площадка, подходяща и за техните деца. Бих искала да Ви пресъздам впечатленията им, след като им разказахме какво представлява проектът и как ще изглежда адаптираният детски кът. Споделиха ни, че те никога не са си представяли, че ще могат да социализират децата си на площадка, която ще е пригодена и за техните деца.

Повече от 30 майки и бащи присъстваха на срещата при кмета Панов и разказаха потресаващи истории, в които децата им са ставали обект на подигравки или пък са били изолирани в случаи, когато са правили опит за социализиране. Лично мен ме разтърси разказът на една млада, интелигентна майка. Тя  се грижи като доброволец в Дневния център за деца с увреждания. Нейното детенце расте в същия този дом и е в много тежко състояние. Сама тя е лъчезарна и борбена жена. Разказа, че хлапетата от дневния център, с по – лека степен на увреждане, никога не са посещавали детски площадки и никога не са сядали в люлки,  не знаят какво е да се забавляват. Някои от тях прекарват дните си в центъра, в който няма външни съоръжения за игра, а след това животът им продължава между стените в дома им. Всяка една история е доста показателна за работата на държавата в подкрепа на хората с увреждания изобщо, както и оскъдните послания от отговорните институции за смяна на нагласите към децата в неравностойно положение и техните родители. Това показва, че социализирането и промяната на моделите у нас към уязвимите групи малки деца са част от необходимата обща промяна, а тя е съставна част от общественото недоволство.

Всъщност целта на Националната кампания „Вярвам в теб!“ и създаването на подобен род детски детски площадки е да съдействаме за изграждането и утвърждаването на нов тип култура, отношение и социална компетентност на гражданското общество към проблемите на хората със специални образователни потребности. По думите на директора на дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ г-жа Росица Димитрова, идеята на „Сдружение Азбукари“ е иновативна и националната кампания „Вярвам в теб!“  припокрива всички европейски принципи – за достъпност, възможност и социална солидарност. Всеки ден продължаваме да работим с усърдие кампанията да се развие до нейния успешен край и на 24 май догодина площадката да посрещне всички деца и най – вече децата, които са носители на дадено увреждане. Зная, че в момента, в страната положението не е лесно и този факт се осъзнава от организаторите и двигателите на благотворителните ни инициативи, но смятат, че за хубавите неща, за децата, не бива да бъдем песимисти. Ние вярваме в доброто бъдеще!

Цвета Кирилова: Добрата новина за Сдружение Азбукари ще бъде да направим България едно по–добро място за живот

Цвета Кирилова е председател и лице на „Сдружение Азбукари“. Тя е журналист с дългогодишна практика в електронните медии, а...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество