Приливната вълна по Русенски Лом ще продължи още два дни

10745
Приливната вълна по Русенски Лом ще продължи още два дни
Снимка: БГНЕС

Приливната вълна по река Русенски Лом, която идва след дъждовете в Търговище и Попово, ще продължи още два дни. Това съобщи директорът на дирекция "Обществен ред и сигурност" в община Русе Спасимир Димитров. Опасност за населението няма, а водата, която заля вчера русенското село Красен, постепенно започва да се оттегля.

Дигите на територията на община Русе край село Басарбово и кварталите "Средна кула" и "Долапите са изправни. Въпреки че водата се вдига, прогнозите са, че няма да премине над короната на дигите. "Имаме запас от диги, които ще позволят нормалното оттичане на водата. Също така река Дунав не е в някакъв екстремен стоеж. Около 4 метра е нивото й, което ще позволи оттичането на водата", каза още Димитров.

Русенско село страда от придошла река

С цели три метра се повиши нивото на Русенски Лом при село Красен и заля дворове и къщи в населеното място, предаде Нова телевизия. Хо...

Той не се ангажира с причините, довели до заливането на дворове на къщи и близо 500 дка земеделски земи в село Красен. "Ние не можем да знаем точно дали само причината е дъждът или изпускането на някои водоеми, които не са собственост на държавна или общинска фирма, а много от тях се стопанисват от частни стопани. Институцията, която следи тези неща, е Басейнова дирекция, надявам се, че колегите ще си свършат работата", коментира Спасимир Димитров.

Хората от село Красен споделиха, че това е третото голямо наводнение от началото на годината. Те са убедени, че причината е изпускане на язовири, тъй като дъждът не е бил толкова силен, а и водата е дошла няколко дни по-късно. Според тях допълнително влияние оказва недобре почистеното корито на реката, което пречи на водата да се оттича нормално.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com