Президентът Плевнелиев участва в ритуала за освещаване на бойните знамена

7172
Президентът Плевнелиев участва в ритуала за освещаване на бойните знамена
Снимка: БГНЕС

Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Росен Плевнелиев по традиция участва в ритуала за освещаване на българските бойните знамена и знамената-светини на Българската армия, който се състоя на площад „Св. Александър Невски“ в столицата, предаде „Фокус”.

Президентът прие почетния строй на представителните части на Българската армия и положи венец пред Паметника на Незнайния воин. Преди това Патриарх Неофит отслужи Великият Богоявленски водосвет. С новоосветената вода бяха поръсени знамената на българското войнство и присъстващите православните християни. Българският патриарх заяви пред събралите се, че за поредна година духовенството, управляващите и военните се събират, за да отдадат заслужена почит на Българската армия. Той призова това да бъде задача пред народа ни и през цялата година.

На събитието присъстваха още председателят на Народно събрания Цецка Цачева, министърът на отбраната Николай Ненчев, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, висши военни, народни представители, както и десетки граждани. Богоявленският водосвет ще бъде отслужен и във всички гарнизони на Българската армия. Те изгледаха тържествения марш на представителните части на Българската армия.

Освещават бойните знамена

Традиционният Богоявленски водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия ще се състои пред Паметника ...

Въпреки ниските температури и проливния дъжд настроението бе приповдигнато, а много от хората бяха и с децата си. Някои от тях също поднесоха цветя на Паметника на Незнайния войн. Движението в района на храм-паметника "Александър Невски" все още е затворено и се отбива от полицейски екипи. Засилено е полицейското присъствие.

Ритуалът на водосветът на знамената е бил извършен за пръв път при управлението на цар Симеон I преди битката при Ахелой през 917 година. Той продължава да спазва преди всяка битка, която води българската войска до падането на България под османско владичество. След Освобождението традиция е възстановена от първия военен министър на Княжество България и продължава до 1946 г. По-късно след демократичните промени в страната ритуалът Водосвет на бойните знамена и флагове е възстановен, по точно през 1993 г. Оттогава, всяка година на 6-ти януари – третият по значимост празник за православната църква - Богоявление, във всички гарнизони в страната, след прочитане на молитвата "За успех на народа", със светена вода за здраве и успехи се ръсят представителните части на Българската армия и нейните бойни знамена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com