Предвиждат големи глоби и до 12 години затвор за трафиканти на бежанци

7160
Предвиждат големи глоби и до 12 години затвор за трафиканти на бежанци
Снимка: Getty Images/Guliver

Следващата седмица в пленарна зала влизат за обсъждане промените в Наказателния кодекс за трафикантите на бежанци. Предложенията са за драстично увеличаване на наказанията за каналджиите, както и по-строги санкции за длъжностните лица, които им помагат, информира БНТ.

Според новите текстове максималната присъда на един каналджия може достигне до 12 години затвор. Тройно се увеличава и паричната санкция – тя може да достигне до 30 хиляди лева и конфискация на имущество. Сега в повечето случаи каналджиите получават между една и три години затвор, а понякога и само парична санкция.

Европол: Каналджийският бизнес носи печалби, съизмерими с оръжейния

Десетки хиляди са замесени в трафика с бежанци и икономически имигранти, който преминава през Балканите за Европейския съюз. Печалбите ...

”Увеличават се съставите, които се инкриминират като престъпления в наказателния кодекс, обхващат се множество случаи, които в сегашните разпоредби очевидно има противоречива практика и има остра нужда от изричното им установяване и ясното им криминализиране в наказателния кодекс”, посочи Данаил Кирилов, председател на Комисията по правни въпроси в парламента.

Исмаил Рашид е един от стотиците бежанци, влязъл у нас с помощта на каналджии. Със семейството си плаща по 1500 евро на човек. Исмаил не бил подготвен да върви пеша 3 дни без почивка. Бежанецът разказва, че каналджиите изобщо не се интересуват от това колко строги могат да бъдат законите и смята, че увеличаването на наказанието няма да спре незаконното преминаване на границата.

"Това е организирана престъпност, винаги ще намерят начин да влязат и каквито и закони да направите те винаги ще успеят да ни мамят, просто не се страхуват”, каза Исмаил. 

Депутатите обмислят и въвеждането на нови текстове специално за длъжностните лица, които помагат на каналджиите да прекарат бежанци, като наказанията също включват и конфискация на имущество.

EС започва военна операция срещу трафикантите на хора

ЕС подготвя военноморска операция за борба с трафикантите на хора през Средиземно море, предадоха информационните агенции. Върховният ...

"Създаваме специализирано звено между МВР и Прокуратурата, което приоритетно ще разследва организаторите на мрежи за бежанци, обяви в началото на седмицата на брифинг в Министерски съвет вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова във връзка с българската позиция по бежанската криза в Европа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com