Председателят на КФН: Нямаме официална информация за сделка с "Доверие"

5731
Председателят на КФН: Нямаме официална информация за сделка с "Доверие"

По темата за потенциалната продажба на активите ПФ "Доверие" от нейния собственик австрийската компания "Виена Иншурънс груп" към днешна дата няма постъпила официална информация в КФН за такава сделка. Това заяви от парламентарната трибуна председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев по време на изслушването му по казуса със сделката с ПФ "Доверие", предаде БГНЕС.

Не сме си позволявали да правим оценки на базата на медийна информация или прессъобщения. Единствените данни до момента са от съобщение на сайта на "Виена Иншурънс Груп", в който те съобщават за тази сделка, отбеляза Мавродиев. За такава продажба трябва да се премине специална процедура, разписана в Кодекса за социално осигуряване, информира той.

Важно е да има одобрение от регулаторния орган КФН. Ние очакваме да ни се изпрати цялата изискуема информация и ако това се случи ще направим сериозен правно-икономически анализ, обеща Мавродиев. Проверява се заявителят и произходът на средствата за сделката, каза той. Имаме много добро сътрудничество с ДАНС, което ще продължи и по тази тема, добави той. Важно е също да се идентифицират действителните собственици на съответното лице-заявител.

Може да се постанови отказ на сделката, ако те не могат да се идентифицират или ако е налице съмнение към купувача. Придобиването на такава компания може да стане само със собствени, а не със заемни средства. Ще свършим нашата работа с дълбочина и компетентност, в сътрудничество с други институции, посочи Мавродиев. Може да бъдете убедени, че за нас на първо място е важна защитата на българската държава и на осигурените лица. КФН ще защити правата им и нямаме колебание да откажем на който и да е потенциален инвеститор, ако не отговаря на условията, заключи Мавродиев.

В декларация на ПГ на Атака, прочетена от депутата Магдалена Ташева, бе посочено, че проблемът не е в конкретния случай, а в законодателната уредба на частното пенсионно осигуряване. Според декларацията пенсионните фондове са приготвени за грабеж и парите на хората в тях не са гарантирани.

Може ли "Доверие" да стане опасност за пенсионната система?

Ръководството на най-голямата пенсионноосигурителна компания в България – ПОК „Доверие”, е подало оставка, предаде КР...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com