Предложенията за съдебната реформа - топката е отново при депутатите

3969
Предложенията за съдебната реформа - топката е отново при депутатите
Снимка: БГНЕС

Днес (10 февруари) две комисии в Народното събрание ще разгледат седемте предложение на инициатива "Правосъдие за всеки", които касаят съдебната реформа. Основно те касаят намаляване на мандата на Висшия съдебен съвет и главния прокурор, редуциране на контрола на главния прокурор върху дейността на тези надолу във веригата, както и създаване на органа на заместник-главен прокурор, който да се бори с корупцията (по примера на създаденото звено към прокуратурата в Румъния).

От "Правосъдие за всеки" обясняват, че тези идеи са резултат от задълбочен дебат и постигнат консенсус между широк кръг юристи, експерти и конституционалисти. От инициативата обясняват още, че предложенията са плод на проведени множество дискусии и срещи в цялата страна и засягат както реформа в Прокуратурата, така и във Висшия съдебен съвет.

Захариева: Полезен е погледът на британските консултанти в съдебната реформа

Външният поглед много често е добър и това е полезно. Това заяви министърът на правосъдието Екатерина Захариева. Тя коментира новината,...

За предложенията са се подписали 5 000 души, а според "Правосъдие за всеки" покриват в голяма степен препоръките на Венецианската комисия и адресират ясно проблемите повдигани в докладите на Европейската комисия (ЕК).

Какво предложи ЕК

Излезлият в края на януари доклад на ЕК по напредъка на България по съдебната реформа и борбата с корупцията отчете редица проблеми в съдебната ни система и липса на воля за справянето с тях. От ЕК има няколко препоръки, като най-отчетливо се видя искането за независим преглед на дейността на прокуратурата, както и независима оценка на дисциплинарната практика на настоящия ВСС от 2012 г. Същевременно Комисията обръща внимание на няколко основни проблема, свързани с корупцията сред магистратите, контрола върху дейността им и кариерното издигане на съдиите. От Брюксел препоръчаха да осигури бързо на Инспектората към ВСС легална власт и материални ресурси, за да изпълни новата си роля на пазител на интегритета и за борба срещу корупцията сред магистратите, а ВСС да развие резултати за прозрачни и последователни решения по отношение на назначенията. Също така ЕК се фокусират върху реорганизация на съдилищата, за да се намали натовареността на някои, както и да се предприемат реформи в наказателните процедури.

За намаляване на ролята на прокуратурата

В предложенията на "Правосъдие за всеки" прави впечатление фокусирането върху мандата и състава на Висшия съдебен съвет и ограничаване на ролята на главния прокурор и прокуратурата във ВСС. Инициативата настоява за намаляване на парламентарната квота във ВСС от 11 на 7 членове и избор на тези членове с квалифицирано мнозинство от 2/3 от общия брой на народните представители, явно гласуване в Съвета по всички кадрови въпроси, както и подкрепа за разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии – съдийска и прокурорска.

Лозан Панов се извини на Димитър Узунов

Ако по някакъв начин съм засегнал Димитър Узунов, като го призовах да предостави разпечатка, искрено се надявам, с разпечатката, която ...

Относно последното предложение, касаещо колегиите, се търси намаляване на ролята на прокурорите. От "Правосъдие за всеки" имат предложението за избор на председатели на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) да се прави до Пленума на Висшия съдебен съвет само от съдийската колегия, като прокурорската колегия или отделни нейни членове да нямат право на предложения за ръководители на върховните съдилища, а само участват в обсъждането и гласуването. Пленумът на Висшия съдебен съвет, в който влизат и прокурорите и следователите, да не може да взима решения по никакви въпроси, отнасящи се до съдийски назначения, кариерно израстване, атестиране и дисциплинарни производства спрямо съдии, искат още от "Правосъдие за всеки".

Сред предложенията на инициативата са още премахването на методическото ръководство на главния прокурор върху дейността на всички прокурори, както и премахването на възможността чрез закон да се изключват от съдебен контрол определени административни актове.

ВСС - проблемът на проблемите

От Обществения съвет за правосъдие миналата седмица отново представиха своите предложения за съдебна реформа, които, по думите им, са също в съответствие с тези на ЕК. И според Обществения съвет основен проблем за невъзможността за правилно функциониране на съдебната система е Висшият съдебен съвет. Те обаче се фокусират върху липсата на контрол и проверка от страна на Висшия съдебен съвет върху дейността на магистратите. 

Според Съвета по правосъдие основни проблеми са назначенията в съдилищата, атестацията и повишенията сред магистратите, както невъзможността магистрат, който е извършил нарушения да бъде наказан. Инициативата иска тълкуване Закона за съдебна власт, като настояват точно и ясно да се каже кои са тежките служебни нарушения, по които магистратите да бъдат освобождаване от длъжност. Предлага се също така Народното събрание да състави парламентарна комисия, която да провери дейността на ВСС по отношение на подадени сигнали на граждани за приключили дела, както и такива, която да извърши проверка в Софийска градска прокуратура по подадени и приключили сигнали за нарушения на магистрати. Предложенията на Обществения съвет по правосъдие също са подадени за разглеждане в две комисии в парламента, обясниха от инициативата.

ВСС съвсем затъна, пак не зае позиция за доклада на ЕК

И липсата на позиция е позиция - на този принцип Висшият съдебен съвет (ВСС) видя доклада на Европейската комисия относно борбата с кор...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com