"Предизвикателството на кметовете" вече е на финалната права във Варна

17851
"Предизвикателството на кметовете" вече е на финалната права във Варна

Град Варна взе участие в конкурса на фондация "Блумбърг филантропис" - "Предизвикателство за кметове".

Конкурсът има за цел подобряване на благосъстоянието и качеството на живот на хората в градовете чрез практики, които ще могат да се приложат в целия свят и ще допринесат за решаването на назряващи глобални проблеми. Най-добрата идея в конкурса, в който участват стотици населени места от цял свят ще бъде избрана за представянето на града в конкурса Mayors Challenge, където ще има възможност да се състезава за финансиране от 5 млн. евро и 4 допълнителни награди от 1 млн. евро, предназначени за реализиране на идеята. 20-те финалисти в конкурса ще бъдат обявени през пролетта на 2014 година, а през месец май, 2014 техните екипи ще бъдат поканени за участие в Bloomberg Ideas Camp, където в рамките на 2 дни ще имат възможност да доразвият идеите си.

Общинският съвет на Варна заседава за прегласуване на върнатите от Иван Великов решения

Днес във Варна се провежда пленарно заседание на Общинския съвет. В дневния му ред за прегласуване са включени всички решения, оборен...

Критериите на конкурса изискват визия, оригиналност, значимост и въздействие, възможност и потенциал. Съответно до момента четири проекта във Варна отговарят на изискванията и продължават в надпреварата. Това са:

- “Варна – зелен град” на Николай Тодоров,  Младежка група “Аморфа”.

- Еко комплекс “Назад към природата” на Калина Чакърова  “3К-solar” АД.

- Прилагане на сугестопедията като образователен метод в училищата - Фондация “Проф. д-р Георги Лозанов и проф. д-р Евелина Гатева”.

- Създаване на училище за социални, творчески и бизнес умения под наименованието “Винтидж скул” на Юлиана Недкова.

Шест катастрофи за едно денонощие във Варна

Шест  катастрофи са регистрирани във Варна през изминалото денонощие, съобщават от moreto.net. Пътните инциденти, случили се за т...

Участниците дадоха своите дръзки и иновативни идеи за подобряване благосъстоянието на града, но така или иначе отсяването продължава. Скоро комисията ще избира победителя за Варна само измежду две разработки.

Задачите, които Варна постави пред себе си са много, сред които открояването на морската ни столица сред над 180 града по цял свят, както и повишаване престижа на града. Главната цел на всички варненци обаче е Варна да се превърне в по-добро място за живеене.

Ето и какво сподели за Actualno.com в кратко интервю за самото състезание пресцентърът на Община Варна:

По ваше лично мнение промяна в каква насока се нуждае Варна най-много на този етап?

Както всеки град, Варна се нуждае от обновяване – в областта на инфраструктурата, озеленяването, в създаването на възможности за привличане на инвестиции. Освен амбициозната програма за управление, за местната власт е важна и визията на варненци за развитието на града. Затова дадохме възможност на авторите на креативни идеи да вземат участие в подготовката на Варна за конкурса на фондация „Блумбърг филантропис“ – „Предизвикателство за кметове“ . Целта на конкурса е гражданите да споделят виждания за подобряване на благосъстоянието на града като представят свои дръзки и иновативни предложения.

Националният военноисторически музей обявява конкурс „Имена за малките герои“

Специална изненада за всички свои малки приятели е подготвил Националният военноисторически музей. В началото на новата 2014 година ще ...

Освен финансовият аспект, какво друго тласна Варна да вземе участие в този международен конкурс?

Варна е морската столица на България, с авторитет, който задължава да се използва всяка възможност за представяне на града ни и неговите възможности – природни, културни, инвестиционни, образователни. Пример за това е и активната работа на общинската администрация по подготовката на кандидатурата на Варна за културна столица на Европа през 2019 г. Преминахме успешно през първото сито, на финала останахме  4 града, вярваме, че най-достойният ще спечели приза.

Смятате ли, че Варна има шанс да блесне сред редицата колоритни градове от цяла Европа, взели участие в конкурса, и ако да - по какъв начин, чрез какво?

Изправени сме пред нелеката задача да се борим не само с останалите 5 български града, заявили участие в конкурса, но и да откроим Варна сред повече от 180 града, между които Лондон, Флоренция, Париж, Лион, Берлин, Амстердам, Барселона, Мадрид и много други.  Утвърдена морска и фестивална столица, Варна умее да надгражда традициите, защото е град с характер. Усилията ни са съсредоточени върху това да бъде атрактивно място през всички сезони - привличащо както с морето и плажовете си, така и с опциите за отдих, културен живот и развлечения. Културата, изкуството и възможностите за творчество са част от новия път на развитие, който постепенно превръща града в интересно място за иновации и интелигентна икономика.

На мнение ли сте , че ако част от проектите бъдат осъществени, животът във Варна наистина ще се промени към по-добро? И ако да, защо, какво ви хареса в разработките на участниците?

Националният военноисторически музей обявява конкурс „Имена за малките герои“

Специална изненада за всички свои малки приятели е подготвил Националният военноисторически музей. В началото на новата 2014 година ще ...

Задачата на комисията при подбора беше изключително трудна, защото идеите бяха интересни и оригинални. Осъществяването на част от проектите безспорно ще окаже влияние върху социалната среда и живота във Варна, предвид тематиката, разгледана в тях - устойчива околна среда и екология, градско развитие и благоустройство, подобряване на общественото здраве, електронни услуги, подобряване на благосъстоянието и природосъобразен живот, култура, образование, туризъм и политика. Изключително сме благодарни на всички участници в конкурса, които доказаха, че варненци са интелигентни хора със собствена визия за своя град.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com