Правнукът на Райна Княгиня към ДПС: Нека заедно да целунем байрака

8373
Правнукът на Райна Княгиня към ДПС: Нека заедно да целунем байрака

Ние искахме да изясним с ДПС по повод тяхно изявление, че този байрак е наше знаме и затова всички живеем под него. За да премахнем политическия контекст, предлагаме заедно да отидем в музея на Райна Княгиня в Панагюрище и да целунем байрака. Това каза пред БНР правнукът на Райна Попгеоргиева или Райна Княгиня Здравчо Здравчев по повод изпълнението на песента за Райна Княгиня на турски език на старта на кампанията на ДПС в Исперих.

По този начин ние ще покажем нашето общо съзнание и обща съпричастност към българската нация, обясни Здравчев. Той заяви, че в обръщението към ДПС "се казва махнете политическата част и докажете, че тя не е важна, а важното е, че ние всички сме българи и сме под едно знаме".

Синтактичният разбор за Райна Княгиня - Друг Път, Смешковци

Само мелодията е на „Кой уши байрака“, песента не е превеждана и пята на турски език. Всъщност става въпрос за турска любов...

"За нас това би бил добър повод да се разбере, че политиците казвайки нещо, трябва и да го направят. Обръщаме се към всички политици и искаме от тях дела. Не искаме само политически изявления, настройващи една част от българския народ срещу друга, заяви още правнукът на Райна Княгиня.

Той уточни още, че ако песента е била представена пред езиковеди и фолклористи, то тя е нямало да има такъв отзвук. "Това всички го разбираме", каза Здравчев. По думите му обаче песента е свързана изключително неприятно с политичко действие.

Днес лидерът на ДПС Лютви Местан коментира пред журналисти в парламента, като каза, че по време на откриването на предизборната кампания членовете и симпатизантите на ДПС, заедно с ръководството, са припявали на изпълнителя на патриотичната песен за Райна Княгиня.

"Няма да призная на никого претенцията да бъде по-голям патриот от мен или от който и да избирател на ДПС", заяви днес Местан. Той изтъкна, че това, че на същата мелодия има любовна песен на турски език, е богатство на фолклора. „Аз съм политик, а не просветител и нямам нужда да се оправдавам заради невежеството на другите”, подчерта Местан.

ДПС си призна, че е почнало с "Кой уши байрака" и е минало на турска песен

„Райме” – така турският певец Фарук Йълмаз буквално пее за Райна Княгина в скандалната песен, на която ръководството ...

Не мога да разбера как това е провокация – аз съм певец и с песента исках да покажа общото между българския и турския народ, обясни от своя страна турският певец в ефира на "Нова телевизия" Фарук Йълмаз. Той заяви, че не е е канен от ДПС, за да пее, а е бил поканен на градско събиране в Исперих.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com