Правим пътуващ лагер за бежанци с парите от спешната помощ на ЕК

15255
Правим пътуващ лагер за бежанци с парите от спешната помощ на ЕК
Снимка: Getty Images/Guliver

Пътуващ лагер за бежанци ще бъде изграден у нас с парите, които ЕК ни отпусна като спешна помощ за справяне с имигрантите. Това съобщи директорът на агенцията за бежанците Никола Казаков, предаде "Преса".

Така нареченият подвижен модул ще се състои от фургони за 400 души и ще може да се придвижва при нужда. Засега обаче ще бъде поставен на едно място. Обсъждат се два варианта - в Харманли или в столичния квартал Враждебна, каза Казаков.

Борисов: Германия и Великобритания подкрепят специалния ни статус за бежанците

Германия и Великобритания подкрепят искането на България страната ни да бъде изключена от новата схема за разселване на бежанци от Итал...

На 29 май агенцията за бежанците подписа договор с ЕК за изпълнение на план за спешни мерки, по който на България бяха отпуснати 4 200 000 евро. 80% от парите вече са преведени в сметката на агенцията, увери шефът й.

Дейностите, по които ще се харчат парите, са строго съгласувани с ЕК - те са за подобряване условията на живот, за осигуряване на повече преводачи и за здравно осигуряване. Разкриват се и нови медицински кабинети - два в Харманли и един в София. С тези средства ще се плащат в продължение на година квартирите и сметките за ток и вода на бежанци, които са получили закрила у нас, но все още пребивават в центровете поради липса на средства. В момента те са 800, но включването в програмата за интеграция е доброволно. По 85 евро на месец за наем на жилище се полага на един човек и по 230 евро на семейство в зависимост от броя на членовете му. БЧК ще се заеме с наемането на тези квартири.

3700 са бежанците в центровете у нас и още 450-500 са на свободен наем. За първите пет месеца на годината обаче има двойно увеличение на търсещите закрила в сравнение със същия период на миналата година заради военните действия в Сирия. Около 75% от бежанците са сирийски кюрди, следвани от афганистанци и бегълци от Ирак. От Северна Африка почти не идват вече бежанци у нас.

 

България може да бъде третирана като специален случай при разпределението на бежанци

Европейските лидери отхвърлиха задължителните квоти за прием на бежанци и не постигнаха ясен консенсус как ще се справят с миграционнат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com