Получавал ли е Иван Данов незаконно помощи за безработен от Франция?

16177
Получавал ли е Иван Данов незаконно помощи за безработен от Франция?

Все още не е ясно каква е ситуацията около министъра на инвестиционното проектиране Иван Данов, за когото в свое разследване „Биволь” твърди, че е получавал незаконно помощи за безработни от Франция през 2004 година, докато е бил в България и е работил като преподавател в УАСГ.

Разследването беше направено от журналиста на „Биволь” Атанас Чобанов, който говори по темата в сутрешния блок на Нова телевизия. Водещ беше Сашо Диков, който в началото на предаването каза, че министър Иван Данов е бил поканен за днешния сутрешен блок, но след като му е била предадена темата, е дошъл отказ от участие.

Според документите, представени от Чобанов, през 2004 година на Данов се разрешава да получава помощи като безработен във Франция. От юли 2005 година помощите му са спрени, като „Биволь” показва и документи за получени през март и април помощи. Самият Данов обаче твърди, че не знае да е получавал помощи.

„Не може помощи да се получават без той да се появява периодично там”, обясни Атанас Чобанов. Той допълни, че е възможно заради тромавата френска администрация отговор по въпроса да няма до септември.

От Франция твърдят, че научават за случая от българските журналисти. От интервю по Нова телевизия с представителя на Френското бюро по труда Ан-Солен Рудел стана ясно, че ще има официален отговор, но за момента подробности по случая не бяха предоставени, тъй като от самото Бюро не са запознати. Рудел добави, че излиза в отпуск днес, но обеща да отговори.

Според Атанас Чобанов системата за контрол на получаващите помощи е сложна. Първо човек се регистрира с един куп документи, с които доказва, че е работил близо година и половина. „Регистрирал се е септември 2004 година. Отивайки в бюрото по труда, той е знаел, че ще получава помощи”, заяви Чобанов. 

Според френското законодателство получаващите помощи всеки месец трябва да подават декларация, в която пише, че търсят активно работа и са на разположение на бюрото по труда, ако му бъде предложена такава. 

„Проблемът с тези декларации е, че когато декларираш неверни данни, това става престъпление”, заяви Чованов. Журналистът обаче е категоричен, че не е възможно да не знаеш, че получаваш помощи. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com