Полицията прегради входа на Журналистическия факултет

21408
Полицията прегради входа на Журналистическия факултет
Снимка: Фейсбук e-vestnik

Полиция е преградила входа на Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски” с микробус. Органите на реда проверяват документи на влизащите на територията на факултета. В двора остават блокирани десетки коли, съобщава се във Фейсбук групата на e-vestnik.

Факултетът е преграден и от двете страни - откъм ул. "Московска" и откъм булевард "Васил Левски". Органите на реда изискват от студентите студентски книжки, а от преподавателите - пропуски, каквито те нямат. В двора на съседния Фармацевтичен факултет е паркирана кола на жандармерията.

Протестираща: Беше въпрос на оцеляване да остана върху пейката

„Не съм студентка, а съм майка на студент. Аз съм съвестен гражданин, на площада е пълно с такива, но държавата отказва да ни чу...

Припомняме, че преди дни полицаи влязоха във ФЖМК, а в двора отпред органи на реда изискваха от студенти и преподаватели документи, удостоверяващи самоличността им и връзката им с факултета преди да ги допуснат в сградата. Във връзка със случая ректорът на СУ Иван Илчев изпрати запитване до вътрешния министър Цветлин Йовчев, но до момента няма информация за получен отговор.  

В писмото ректорът на Софийския университет напомня, че съгласно чл. 22, т. 2 от Закона за висшето образование автономията на висшето училище не може да се нарушава чрез: "Влизане или оставане на органите на сигурността и обществения ред без съгласието на академичните власти, освен за предотвратяване на непосредствено предстоящо или започнало престъпление, за залавяне на извършителя му, както и в случаите на природни бедствия и аварии".

Кордон от полицаи пречи на протестиращите да достигнат до сградата на МВР, предаде „Фокус”.  По-голямата част от протестиращите при Народното събрание се насочи по ул. „Аксаков” и ул. „Шести септември”. Те са спрели на края на улицата, където полицейски кордон ги спира да продължат нататък. Има засилено полицейско присъствие навсякъде в района на Народното събрание.

Малко преди сградата на Централен военен клуб на бул. „Цар Освободител” има полицейски кордон, състоящ се от два реда с около 40 полицаи. Около кордона също има протестиращи. Протестиращите скандират „оставка”, свирят на барабани, тупат на свирки и развяват знамена. Зад металните заграждения пред парламента, също има полицаи, както и паркирани коли на жандармерията. Движението по ул. „Оборище” до сградата на храм-паметник „Св. Александър Невски” е блокирано. Движението по бул. „Васил Левски” се осъществява нормално.

Полицейска акция в журналистическия факултет на СУ

В ранния следобeд униформени полицаи са нахлули във Факултета по журналистика и масова комуникация на ул. "Московска" №49, проверявай...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com