Полицейските синдикати и МВР отново не се разбраха, протести ще има и вечерта

7770
Полицейските синдикати и МВР отново не се разбраха, протести ще има и вечерта
Снимка: БГНЕС

Синдикатите не постигнаха консенсус с ръководството на МВР. Това стана ясно след срещата между министър Румяна Бъчварова и представители на синдикалните организации в МВР. Това предаде "Фокус".

"Разбрахме се, че няма да се разберем. Беше ни предложена модификация на предложението на финансовия министър, която не ни удовлетворява - при това по начин, който намираме за неприемлив", каза след срещата Валентин Попов, председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР.

„Информирахме министър Бъчварова, че 6 синдиката от МВР и синдиката на служителите на затворите в България на 8 ноември от 13.00 часа ще бъдат на протест на площад „Народно събрание”. Нямаме друг избор, нещата бяха направени по недопустим начин, което е обидно и унизително за нас като служители. Този пакет от предложения е неприемлив и от наша гледна точка не може да бъде в дневния ни ред за обсъждане. За оттеглянето му сме”, категоричен е Попов.

„Беше ни предложено служителите с до 10 години стаж и всички новоназначени да останат с 10 заплати обезщетение. Отпуските да останат намалени на 20 работни дни, прослуженото време да се консолидира към заплатата”, каза Попов.

Проходът Шипка под блокада въпреки договореното при премиера Борисов

Блокадата на Шипка, чрез която служители на полицията ще изразят протеста си тази вечер, няма да бъде отменена, въпреки договореното пр...

Преди около половин час протестът на служителите на реда в София приключи. Протестиращите се разотидоха от мястото, където се бяха събрали пред сградата на Министерски съвет. Пътните платна, които бяха затворени, бяха освободени. Движението се осъществява нормално и се регулира от регулировчик.

От 18.00 часа се очаква нов протест на полицаите.

По-рано днес, на срещата при Бойко Борисов с финансовия министър Владислав Горанов и министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова, стана ясно, че социалните придобивки на полицаите няма да се отнемат.

Междувременно четирите работодателските организации - АИКБ, БСК, КРИБ и БТПП, излязоха с позиция по повод протестите и заявиха, че са "силно обезпокоени" от тях.

Полицаите отново блокираха центъра на София

Десетки полицаи блокираха Орлов мост в столицата и движението е спряно, предаде БГНЕС. Служителите на полицията се разхождат по кръст...

"Несъмнено, начинът на провеждане на протеста беше неприемлив, но много по-неприемливи са исканията на протестиращите. На практика, това са искания за спиране на всякакви реформи в сектор „Сигурност“ и за придържане към сегашното положение на получаване на привилегии и социални придобивки, без да има каквито и да са индикатори, критерии и измерители, доколко въпросните привилегии са заслужени", се казва в позицията, разпространена до медиите.

Според работодателите обществото няма усещане за гарантиране на сигурността и на фона на нарастващото недоволство от работата на полицията, исканията на служителите ѝ са неуместни.

"Обръщаме се към изпълнителната и законодателната власт с призив да НЕ отстъпват от принципната позиция, че сегашното положение НЕ може да се запази повече. Преговори може и трябва да се водят, но не бива да се отстъпва от принципната позиция, че част от привилегиите на работещите в сектор „Сигурност“ са в разрез с приетото за цялото общество, както и че социалните придобивки на служителите от сектора не почиват на НИКАКВА реална преценка на база постигнати резултати", заявяват още работодателите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com