Полицаи блокираха страната. Не са склонни към никакви компромиси

8441
Полицаи блокираха страната. Не са склонни към никакви компромиси
Снимка: БГНЕС

Полицаи блокираха движението в центъра на София, Варна и други големи градове. Те продължават да са недоволни от предложенията за финансовото министерство за ограничаване на някои от социалните придобивки на служителите в сектор "Сигурност".

Полицейските синдикати не са склонни към никакви компромиси и не приемат, че намалението на броя на работните заплати при пенсиониране ще важи само за новопостъпилите служители, предаде БНТ.

Възстановено е движението при площад „Орлов мост” след 19.00 ч., предадоха "Фокус" и БНТ. Протестиращите са се разпръснали по тротоарите, но не пречат на преминаващите автомобили. Повече от час движението в района беше блокирано заради протеста на служителите на МВР.

Блокиран беше половината от "Орлов мост" в посока „Младост”. Събрали са бяха около 200-300 души. Имаше спрели автомобили. Спряно е движението по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” в посока Военна академия. Вчера полицаите отново блокираха движението в центъра на столицата в пиковите часове. Протестът на "Орлов мост" е незаконен, като не е съгласуван със Столична община, информира националната телевизия.

Същевременно читатели на Actualno.com ни съобщиха, че протестиращите в София около "Орлов мост" не приличат на полицаи, а са млади момчета, които са с качулки и носят черни шапки.

След близо час приключи протестът на служителите на МВР при кръстовището от бул. „Цар Борис Трети“, ул. „Тодор Каблешков“ и бул. „Овча купел“. Движението в района се нормализира. Колите на градския транспорт и автомобилите се изтеглят от кръстовището. Цивилни граждани се възмущаваха от протеста и затварянето на кръстовището.

Протестите преминаха мирно без инциденти. Протестиращи полицаи обчсниха пред БГНЕС, че са недоволни от начина, по който бива представено тяхното недоволство. То е породено не на последно място от намаляването с 10 заплати на обезщетенията на служителите на реда, когато напускат системата. 

Голяма част от събралите се полицаи в София протестират срещу лошите условия на труд, при които са принудени да работят. Те са недоволни от това, че извънредният труд, който полагат не се заплаща. Повечето от тях са излезли на улицата в името на своите деца, които не могат да видят заради извънредните часове труд. Протестиращите недоумяват как ще има нови попълнения в МВР при положение, че новите полицаи ще работят наравно със старите, но няма да взимат същите заплати. Полицаите са категорични, че това е дискриминационно.

Овча купел, София. Снимка: БГНЕС

Варна

Стотици служители на МВР, Министерство на правосъдието и на Министерството на отбраната застанаха на пешеходната пътека на кръстовището на булевардите „Владислав Варненчик” и „Република” на изхода на Варна в посока АМ „Хемус”. Към момента движението е блокирано. Десетки леки и товарни автомобили са в задръстване. Не може да се влезе и излезе от Варна към момента. Очаква се скоро движението да бъде пуснато. Протестиращите развяват български знаменa, а на ревера си носят лентички с надпис "Протест".

Пловдив 

В Пловдив след близо час към 19.00 ч. приключи протестът на служителите на МВР при кръстовището от бул. „Цар Борис Трети“, ул. „Тодор Каблешков“ и бул. „Овча купел“, предаде "Фокус". Движението в района се нормализира. Колите на градския транспорт и автомобилите се изтеглят от кръстовището.

В Пловдив тази вечер се събраха над 400 служители на Областната дирекция на МВР, както и служители от близките до града районни управления, информира БНР. Събралите се заявиха, че не са съгласни с това, което им е предложено, защото са орязани добавките за прослужено време и отпуските. Около стотина души се отправиха към ключовото за града кръстовище на бул. „Цар Борис Трети – Обединител“ и „Шести септември“. В града се събраха и военослужещи от Пловдивския гарнизон.

В един момент ситуацията стана все по-изнервена, тъй като част от шофьорите, които оставаха блокирани, не подкрепят каузата и протестът на служителите и смятат, че е неоправдано това, че в момента блокират обикновени хора. 

Бургас

Служители на МВР от Бургас затрудняват движението на една от централните улици в града „Христо Ботев", предаде "Фокус". Те пресичат бавно булеварда, като по този начин не пропускат автомобили. Образували са се колони от чакащи коли.

Над 300 полицаи, огнеборци и надзиратели се събраха на протестен митинг пред съдебната палата в Бургас. От четирите синдиката, организатори на протеста, заявиха, че митингът е законен и призоваха полицаите да отиват на протестите без оръжие, информира БНР.

Бизнесът: Обществото няма усещането да е гарантирана сигурността на гражданите

Национално представителните работодателски организации са силно обезпокоени от вълната от полицейски протести в страната. Без...

Русе

Над 200 полицаи се разходиха по кръговото кръстовище в Русе, като се придвижваха бавно и на големи групи. На практика те блокираха отново движението в най-натоварения час, като по този начин се присъединиха към продължаващия протест на колегите си от цялата страна, предаде БГНЕС. 

Протест в Русе. Снимка: БГНЕС

Русенските служители на реда се събраха пред сградата на областната дирекция на МВР малко преди 18 часа. Те заявиха, че не са съгласни с намаляването на отпуските и възнагражденията, където прослуженото време ще влиза в заплатата. Те настояват и да се заделят повече средства за дейност, а не само 5-10 процента от бюджета. Само за два дни са подадени още 17 молби за напускане от служители на МВР. 

Полицаите не са съгласни и с изказването на премиера Бойко Борисов, че дават лош пример на обществото и трябва да бъдат наказани заради протестите. "Ние на никого не сме давали лош пример с това, че пресичаме на пешеходната пътека. Какъв е лошият пример? Ако искате 200 човека да пресичат тук, и ще видите колко време ще стане опашката до КАТ. Днес ние сме тук, за да видят, че нас ни има“, заяви синдикалистът Антон Донков. Той зададе риторично въпрос дали е привилегия за полицаите да отиват на сигнал с 10-годишен автомобил, който е на 450 000 км, а в работилницата да е пълно с негодни патрулки. 

Протестът ще продължи до края на седмицата, като засега не се предвижда да се блокира Дунав мост.

Ненчев моли военните да оттеглят рапортите си за напускане

Министърът на отбраната Николай Ненчев излезе с призив към военните, подали рапорти за напускане и пенсиониране, да преосмислят решение...

Хасково

За втори пореден ден полицаите от Хасково се събраха на протест пред управлението на МВР. Те обмислят ново блокиране на АМ „Марица“. Изтече неофициална информация, че всички полицаи, подали рапорти за напускане до 10 ч. днес, ще бъдат освободени.

Пазарджик

Изцяло блокиран е изходът на Пазарджик в посока Пловдив, предаде "Фокус". В протеста на полицаите участват около 300 души и служители на затвора. Недоволни шофьори се опитаха да влязат в кръговото кръстовище в града, като те бяха блокиран и от протестиращите. Колоната по пътя от Пловдив за Пазарджик е дълга над километър, като повечето от шофьорите надуват клаксони и изразяват недоволството си от блокирането на движението. В колоната автомобили има родители, които бързат да приберат децата си от училище и детска градина. Според протестиращите блокадата на пътя Пазарджик – Пловдив ще продължи около час. Пропускат се само автомобили на Спешна помощ.

Велико Търново

Около 50 полицейски служители се събраха пред сградата на Областната дирекция на МВР - Велико Търново, информира "Фокус". Те се събраха на мълчалив протест срещу предвижданите промени в Закона за държавния бюджет. Още преди 18.00 часа служители на МВР започнаха да се събират пред сградата на Полицията. Полицаите настояват да получат право за сключване на колективен трудов договор, обвързване на минималната им работна заплата със социално измерим критерий, както и синдикалните организации в сектора да могат да се сдружават с националните синдикални организации. По рано през деня десетки великотърновски служители на МВР протестираха на главен път София - Варна в района на село Добри дял. Движението на превозни средства не беше спирано.

Полицейските синдикати и МВР отново не се разбраха, протести ще има и вечерта

Синдикатите не постигнаха консенсус с ръководството на МВР. Това стана ясно след срещата между министър Румяна Бъчварова и представит...

Днес през деня полицаи от района на Кирково е блокираха международния път за Гърция, въпреки липсата на разрешение за протест, и спряха за половин час движението на автомобили към прохода Маказа. Работата на граничния пункт обаче не беше спряна. На протеста край Кирково се събраха около стотина полицаи, информира националнотон радио.

Втори ден страната ни живее под знака на полицейските протести. След като вчера бунтът буквално изригна на ключови места в страната, днес с не по-малка сила служителите в сектор „Сигурност” дадоха да се разбере, че няма да приемат игри със социалните им права.

По-рано днес полицейските синдикати не постигнаха консенсус с ръководството на МВР стана ясно след срещата между министър Румяна Бъчварова и представители на синдикалните организации в МВР. "Разбрахме се, че няма да се разберем. Беше ни предложена модификация на предложението на финансовия министър, която не ни удовлетворява - при това по начин, който намираме за неприемлив", каза след срещата Валентин Попов, председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР.

На срещата при Бойко Борисов с финансовия министър Владислав Горанов и министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова тази сутрин стана ясно, че социалните придобивки на полицаите няма да се отнемат. Намалението на броя на заплатите при пенсиониране от 20 на 10 ще важи само за новопостъпилите.

*Информацията е обновена в 20,07 ч.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com