По отсечката от "Хемус", чиято поръчка бе спряна, все пак ще се кара със 140 км/ч

2288
По отсечката от "Хемус", чиято поръчка бе спряна, все пак ще се кара със 140 км/ч
Снимка: БГНЕС

По отсечката от магистрала "Хемус" между Ябланица и разклона за Плевен и Ловеч, обществените поръчки за чието строителство бяха спрени, все пак ще може да се кара с максимално разрешената в България скорост от 140 км/ч. Това увери шефът на агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров.

Премиерът Борисов спря поръчката през февруари заради съмнения, че може да е нагласена, а впоследствие беше обяснено и, че проектът бил прекалено скъп за изпълнение.

По думите на Лазаров последвалите изменения на проекта ще доведат до икономии от 200 млн. лв. или една четвърт от предишната цена. Той съобщи още, че ще бъдат ремонтирани около 600 км от републиканската пътна мрежа, като са предвидени основно превантивни ремонти.

"Полагане на нов асфалт отгоре, за да могат хората да пътуват без кръпки и с нова маркировка", обясни Лазаров, уточнявайки, че ремонтите ще започнат след Гергьовден (6 май), за да могат хората да пътуват спокойно за празниците.

И с нова обществена поръчка АМ "Хемус" няма да струва по-евтино

Обществената поръчка за АМ "Хемус", която се превърна в истински вододел за второто правителство на Бойко Борисов, ще бъде пусната най-...

"Няма как, строителният сезон е сега. Използва се пролетният, после ще дойде летният сезон с туристическите пътувания. Използваме всеки удобен момент", добави шефът на АПИ, цитиран от Дарик.

Всяка зима около 10% от пътищата у нас, т.е. 2000 км, търпят сериозни щети. По думите на Лазаров "щетите, особено, когато е амортизирана пътната мрежа, нарастват с много ускорени темпове".

"Когато е нова пътната мрежа, там те са много забавени. Кърпенето е изключително неефективно, но се налага, защото сме ограничени от финансова гледна точка", обясни Лазаров.

Той обяви още, че приоритетно ще се ремонтират пътищата в Северна България, като отсечките, които ще бъдат ремонтирани сега, били избрани на принципа "най-лошите участъци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com