ПФ и РБ с различни предложения за мораториум за дървесина - срочен или безсрочен

20117
ПФ и РБ с различни предложения за мораториум за дървесина - срочен или безсрочен
Снимка: Getty Images/Guliver

Проекторешение за тримесечен мораториум върху износа на необработена дървесина внесоха депутати от Патриотичния фронт, предаде БГНЕС.

Решението съдържа четири точки като освен забраната за износ на необработена дървесина се възлагат и други мерки към министерството на земеделието и храните, за да бъде решен дългосрочно въпросът.

По-рано днес почти същото проекторешение беше анонсирано и от депутати на мандатоносителя ГЕРБ, като председателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов обяви, че тяхното предложение е първо по време, но няма конфликт и е хубаво, че повече парламентарни групи са се заели с този проблем.

Патриотичният фронт предлага считано от 6 април 2015 година министърът на земеделието и храните със своя заповед да забрани износа на необработена обла дървесина от всички категории дърва за огрев за срок от три месеца. ПФ иска да възложи на земеделския министър незабавно да започне преговори с представители на дървообработващата, мебелна и целулозно-хартиена промишленост за сключване на дългосрочни рамкови договори за гарантиране доставка на обла дървесина до края на 2015 година.

Трета точка от проекторешението би задължила министъра на земеделието и министъра на финансите съвместно с браншови организации да приемат и въведат по административен път чрез решение на Министерски съвет режим за износ на необработена дървесина, както и да се приеме определение на термина "обработена дървесина". Депутатът от ПФ Димитър Байрактаров обясни, че в момента този термин е неясен и лесно може да се заобиколи, като просто се премахне кората на отрязаните дървета.

Проекторешението на Патриотичния фронт би задължило държавните горски предприятия и Изпълнителната агенция по горите към МЗХ да създадат нормативен режим за недопускане похабяване на дървесината и нейното правилно разкрояване и сортиментиране, като процесите се контролират независимо от собствеността на горите.

Малко по-рано днес стана ясно, че мораториум предлага и Реформаторският блок. Той ще бъде безсрочен, но ще се отнася само до трети страни, а не до страни от Европейския съюз. В предложенията на ГЕРБ и Патриотичния фронт е заложен мораториум и към страни от Европейския съюз, въпреки че преди дни на брифинг в земеделското министерство зам.-министърът на земеделието Георги Костов обяви, че подобна забрана би противоречала на европейското право.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com