Петя Първанова: Капацитет на центровете за бежанци е запълнен на 33%

2706
Петя Първанова: Капацитет на центровете за бежанци е запълнен на 33%
Снимка: БГНЕС

Точно 673 лица търсещи закрила са настанени в центровете на Държавна агенция за бежанците (ДАБ) към 5 април от началото на годината, а 165 лица са получили бежански статут.

Това пред "Фокус” новият председател на агенцията Петя Първанова. Тя обясни, че към настоящия момент е запълнен 33% от наличния капацитет в центровете.

Агенцията за бежанците с нов председател след скандала

Правителството определи Петя Първанова за председател на Държавната агенция за бежанците. До освобождаването на бившия председател Ник...

По думите на председателят на ДАБ от началото на 2016 г. общо 165 лица са получили бежански статут, от които 150 са сирийци. "Хуманитарен статут - субсидирана закрила са получили 106-ма души”, каза още тя. По думите й убежище у нас търсят най-вече лица с произход от Ирак, Афганистан, Сирия, Пакистан и Иран.

Тя уточни, че за 2015 г. в ДАБ са подадени 20 391 молби за международна закрила, като само за първото тримесечие молбите от сирийски граждани са били 45% от общия брой, а тези на иракчани - 14%. „За сравнение от началото на 2016 г. сирийските молби са 11% от общия брой, а молбите от граждани на Ирак са 48%”, обясни още тя.

Първанова подчерта, че няма данни за повишаване на напрежението в кварталите, където има изградени центрове и настанени в тях мигранти. „В началото на годината е имало недоволство от страна на живущите в близост до РПЦ - София - кв. „Овча Купел", но след предприети мерки от страна на Агенцията, МВР и Столична община, в района вече е спокойно”, обясни тя.

Петя Първанова допълни, че утвърденият бюджет на Държавната агенция за бежанците при МС за 2016 г. е в размер на млн. лева. „Агенцията прилага програмен формат на бюджетиране, като изпълнява само една бюджетна програма „Убежище и бежанци". Затова няма отделно планирани средства за административни цели. За издръжка на администрацията се извършват само разходи необходими за нейното функциониране и текуща дейност”, посочи още тя.

Борисов уволнява шефа на ДАБ заради завишените цени на храните

Председателят на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков ще бъде сменен. Според правителствени източници премиерът Бойко Борисов...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com