Пенсионните фондове: КФН заблуждава, доходността ни не е отрицателна

15875
Пенсионните фондове: КФН заблуждава, доходността ни не е отрицателна
Снимка: Gettyimages

Реалната доходност на частните пенсионни фондове е положителна, а данните на Комисията за финансов надзор (КФН) са изчислявани по стара методика и не са верни.

Това заявяват в отворено писмо до медиите от Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване /БАДДПО/.

От БАДДПО настояват, че изнесената през миналата седмица на заседание на комисия по бюджет и финанси информация от КФН, че доходността на частните фондове за периода 2004 - 2014 година е -0,7% не е вярна.

"Реалната доходност на пенсионните фондове за периода 30.06.2004 - 30.09.2014 г. е положителна, като в процентно отношение за целия пазар тя е 5,1% за периода и 0,486% годишно", пишат от БАДДПО. От асоциацията обясняват, че реалната доходност се изчислява съгласно световнопризнати стандарти и методики, с които оперират българските пенсионноосигурителни компании, докато иэчисленията на КФН, представени за същия период 2004 - 2014` Г., както нейният зам.-председател Ангел Джалъзов е признал, са направени по остаряла методика и КФН предстои да приеме нова такава.

Разминаванията в данните за доходността на фондовете се дължат не само на различната методика на изчисления, но и на различни периоди на измерване, пишат още от БАДДПО, като според тях поради тази причина данните не могат да бъдат съпоставими. "Представените данни от КФН не обхващат целия период на съществуване на пенсионните фондове в България от 2002 - 2014 Г., за който средствата на осигурените лица са управлявани и върху тях има начислена доходност", се посочва с писмото.

"Имаме опасения, че изнесените от КФН данни се употребяват тенденциозно, за да се потвърди вече зададена политическа теза, че средствата на осигурените лица се управляват лошо", твърдят от Асоциацията на пенсионните дружества. В позицията им се посочва още, че е изключително смущаващ фактът, че на заседанието на бюджетната комисия в края на януари не са били поканени пенсионноосигурителните компании, което според тях говори за липса на прозрачност и желание за диалог, а това не е в интерес на гражданите и прозрачното провеждане на пенсионни промени.

За периода целия период на функциониране на частните фондове, а именно 30.03.2002 - 30.09.2014 Г., доходността също е положителна - в размер на 5,56% за периода или 0.464% годишно, пишат още в своето писмо до медиите от БАДДПО.

Според тях "терминът "реална доходност", с който политици боравят спекулативно в продължение на повече от месец, опитвайки се да аргументират тезата, че фондовете се управляват лошо, е сложно икономическо понятие, за което широката общественост няма и не е необходимо да има познания". Реалната доходност се изчислява по международни методики и се използва преди всичко за експертни финансови и инвестиционни анализи от тесни специалисти в сферата на инвестициите и финансовото управление.

"Този начин на оповестяване, изваден от каквато и да е обосновка, логика и контекст, се въвежда в публичното пространство по отношение единствено на универсалните и професионалните фондове без нито КФН да има валидна методика за изчисляването й, а още по-малко широката общественост да е запозната под каквато и да е форма как и какво означава това", категорични са от асоциацията. Според тях нито една друга финансово-инвестиционна дейност, свързана с управление на пари в страната, независимо дали се осъществява от частен оператор или държавата, не борави с това понятие и няма публично налична информация за реалната доходност от която И да е взета произволно такава дейност.

Менда Стоянова: Частните пенсионни фондове не информират хората

Не може 40% от хората да не се интересуват къде отиват 5% от доходите им. Това е типичният песимизъм на българина. Той не взима предвид...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com