Пенсионните дружества имат 2 месеца, за да уеднаквят методиките си за доходността

5518
Пенсионните дружества имат 2 месеца, за да уеднаквят методиките си за доходността
Снимка: БГНЕС

Абсолютно не съм съгласна, че са неясни собствениците на пенсионните дружества. Знаем действителните им собственици. Това заяви председателят на временната комисия за проучването на финансовото състояние на пенсионноосигурителните дружества Корнелия Нинова в ефира на bTV.

Нинова коментира критиките към подготвения от нейната комисия доклад за пенсионните дружества. Тя каза, че целият документ може да се види на страницата на временната комисия.

Нинова: В БСП няма враждуващи фракции

Няма да участвам в местните избори като кандидат за кмет, заяви Корнелия Нинова, заместник-председател на парламентарната група на "БС...

Нинова обяви, че реалната доходност на универсалните пенсионни фондове е положителна и за целия период, откакто съществуват, тя е средно 1.46%. Тя обясни, че в доклада на временната комисия може да се види финансовото състояние на всяко едно дружество, каква доходност и финансови резултати има през годините.

"Спорът за доходността беше голям и причината за това беше различният период на изчисляване”, добави народният представител. Тя обясни, че двете години, с които се разминават като период и различните формули за изчисление се отразяват на отчетите за доходността на пенсионните дружества. Нинова обяви още, че по отношение на методиката за изчисление КФН и асоциацията на пенсионните дружества имат срок от два месеца за изработване на единна методика. 

"Ако те не го направят, ние като народни представители ще го запишем в закона, защото хората не могат да чакат повече, за да разберат дали имат доходност”, категорична бе Корнелия Нинова.

Корнелия Нинова добави, че асоциацията на дружествата, КФН и народните представители са констатирали, че има съмнения за свързани лица, поради което се налага да се промени определението „свързано лице”, пише "24 часа". „Поискахме и ЕК да ни каже, какво според тях означава този термин, за да спазим и европейското законодателство. Направили сме закон за изменение и допълнение на закона за предлагане на публични ценни книжа и там пише, че разширяваме понятието „свързани лица”, поради случаи със злоупотреби”, обяви Нинова.

Временната комисия за пенсионните фондове ще работи до 30 април

Парламентът удължи до 30 април срока на действие на Временната комисия за проучване на финансовото състояние на пенсионноосигурителните...

КФН си върши работата добре спрямо пенсионните дружества и това е потвърдено от контролиращите европейски органи след 7 проверки”, каза тя.

Днес депутати от различни парламентарни групи, които приеха доклада на временната анкетна комисия за състоянието на  дружествата, поискаха намаляване на таксите, които събират пенсионните фондове. Нинова заяви, че искането е таксите да бъдат намалени постепенно в рамките на три години.

Нинова каза още, че в парламента се намира законопроект, в който се предлага намаляване на таксите към дружествата. Тя добави, че сега входната такса е до 5%, от 1 януари 2016 г. се предлага тя да стане до 4%, до 2018 г. - 3%. "Правим го така, за да бъде прогнозируемо и всички, които искат, да могат да правят своите баланси и изчисления на база”, заяви народният представител. Тя добави още, че инвестиционната такса е на стойност до 1%, комисията обаче предлага тя да стане максимум 0,4% до 2018 г. "Третата, която е 20 лв. при преместване от един фонд в друг трябва да бъде премахната. Намалявайки тези такси, ние ще увеличим доходността на хората, защото тези 2% разлика ще отидат в техните сметки”, обяви Нинова

Корнелия Нинова обясни, че комисията предлага пенсионните фондове да започнат да обявяват доходността си не веднъж годишно, а всеки месец. „На второ място, контролът към фондовете трябва да се засили, за да са сигурни хората, че пенсионните фондове са контролирани редовно и няма основание за притеснение”, заключи тя.

КТ Подкрепа и КРИБ против безразборно вдигане на минималната заплата

50 лева растеж на минималната работна заплата в България всяка година – мечта или реалност? По този въпрос разговаряха председате...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com