Пазим природата без гражданско участие и с несменяеми експерти на министъра

3509
Пазим природата без гражданско участие и с несменяеми експерти на министъра
Снимка: БГНЕС

Като „престъпен заговор” определи Коалиция за устойчиво развитие изменението на Правилника за функциите, задачите и състава на Висшия експертен екологичен съвет (ВЕЕС) на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Според НПО-то скандалът е факт, защото във ВЕЕС постоянни членове на основния състав могат да стават експерти по екологична оценка и/или специалисти по планове и програми, които не са представители на неправителствени организации. Тези експерти изразяват не становища на гражданския сектор, а лично професионално мнение. Това ги прави консултанти на МОСВ, на които се плаща т.е. изборът им следва да е съгласно Закона за обществените поръчки (ЗОП), а не с покана на екоминистъра и оправомощено от него лице, както е предвидено в Правилника, казват от Коалиция за устойчиво развитие (КЗУР).

Заделени са 200 млн.лв. за биоразнообразието

Както в предходния програмен период, така и в новия, има заделен ресурс, който конкретно подпомага грижата за биоразнообразието. Приор...

Още по-скандален е фактът, че тези експерти могат да бъдат освободени само ако самите те поискат (чл. 7, ал. 10 от Правилника). Не е предвидено и изобщо тези експерти да подават декларация за липса на конфликт на интереси. Не са ясни и критериите, по които се определя, че опитът на новите експерти е най-голям за длъжността и квалификацията им – най-висока.

Срещу тези положения в Правилника не е могло да се подадат и възражения, защото Правилникът е приет на 27 януари тази година, а на същата дата проектът е публикуван на сайта на МОСВ т.е. няма го задължителния по закон 14-дневен срок за обсъждане, казват от Коалиция за устойчиво развитие. Отделно проектът за правилник е публикуван без мотиви и без доклад, твърдят от Коалиция за устойчиво развитие. Освен това, публикуваният проект не защитава публичността и прозрачността – не регламентира обявяване на дневен ред и достъп до материали по него според Директива на ЕК за оценка на въздействието за публични и частни проекти, срокове за запознаване на граждани и заинтересовани страни; не задължава качването на информация за резултатите от заседанията на ВЕЕС на интернет страница и срокове за това; не предвижда публикуване на протоколите от заседанията и прозрачност на гласуването на членовете на съвета; не предвижда публикуване на състава на страницата на МОСВ, както и информация за членовете; не осигурява равнопоставеност на участието на администрацията спрямо научни и НПО представители.

За капак съгласно Правилника НПО не могат да участват в заседания, на които се приемат становища да не се извършва Оценка на околната среда (ОВОС), както и при приемане на становища по екологична оценка (ЕО) на планове и програми и при обсъждане на доклади по екологична оценка и на оценка съвместимост (ОС), заявяват от Коалиция за устойчиво развитие.

Защо ВЕЕС е важен – защото Специализираният състав по планове за управление на защитени територии, който е част от него, взема решения по проекти на планове за управление на национални или природни паркове, както и за промени във вече утвърдени такива планове. От КЗУР посочват, че според новите правила вече са взети конкретни решения от ВЕЕС - одобрен е ОВОС за АМ "Хемус", одобрен е ОВОС на ново хвостохранилище за опасни утайки в МДК Пирдоп, предстои одобрение на хранилище за радиоктивни отпадъци от АЕЦ Козлодуй в ДП РАО, има преценка без ОВОС и ЕО за столично метро и АМ "Струма", тъй като се бърза с усвояването на европейски средства.

Обявена бе първата поръчка по новата ОПОС

Екоминистерството обяви поръчка за проектиране и изграждане на компостиращи инсталации за разделно събрани зелени и/или биоразградими ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com