Павлова: С новата цена на винетките очакваме приходи от 270 млн. лв.

4954
Павлова: С новата цена на винетките очакваме приходи от 270 млн. лв.
Снимка: БГНЕС

Около 200 млн. лв. годишно са приходите от винетки, които отиват за зимно поддържане, превантивен ремонт и попълване на дупки. С новата цена се очакват приходи от 270 млн. лв. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в ефира на БНТ.

"При 20 хиляди километра пътища сами разбирате, че не става с тези пари. Всяко едно повишение на цените на винетките със сигурност създава недоволство и не винаги е позитивна реакцията. Трябва да видим аргументите и обосновката”, посочи тя.

Китайци имат интерес да строят магистрала "Черно море" и тунела под Шипка

Към момента най-сериозен интерес от китайски компании се заявява за АМ "Черно море", тунела под Шипка и пътя Русе - Свиленград, но по-с...

Повишението на цената далеч не е това, което трябва да е. Анализът показа че цената трябва да е 145 лв., каза още Павлова.

От 2004 г. е казано, че отпада пътният данък и остават пътни винетки. Цената на винетката трябва да нарасне, за да има минимум 600 млн. приходи, посочи тя. 

Пътният данък, който се плаща в общината, отива за инвестиране в общината, а не в републиканската пътна мрежа, поясни тя.

Министър Павлова обясни, че се спекулира с другите държави по тази тема. "Там не са безплатни винетките, тъй като всяка една кола, която пътува по републиканските пътища плаща общо 350 евро пътен данък именно за тези пътища”, заяви Лиляна Павлова. Тя каза още, че няма винетки в Германия, но има пътен данък и обърна внимание на това, че в България 190 хиляди шофьори получават безплатни винетки, пише "Фокус".

Даваме по 600 млн. лв годишно за пътища и магистрали

Над 600 млн. лева е инвестирала страната ни всяка година в пътища и магистрали през последните 7 години. Това сочат изчисленията на в. ...

"Това са близо 200 хиляди автомобила. Имаме 4 млн. автомобила, които са регистрирани в движение и пътуват по нашите пътища, ако я разделим на 12 месеца е 8 лева на месец. Всеки един собственик на автомобил сипва гориво,сменя масло. 8 лв., едва ли биха променили бюджета при използването на тази кола. Ако имаш кола и искаш да я караш има разходи”, добави тя.

Павлова обясни, че за периода 2009 г. досега са инвестирали над 3 млрд. за строителство на магистрали и ремонт на първокласни пътища. "Едва млрд. и половина от тях са от европейската солидарност. Другият милиард и половина са от държавния бюджет, които са извън събраните пари от винетки. Това са 20 хил. км пътища, които не са пипани от 20 години. Нормално е да плащаме повече”, каза тя.

Във връзка с правителствената делегация в Китай, министър Павлова посочи, че има от тяхна страна официално писмо за инвестиционно намерение. „Става въпрос за направлението Русе – Велико Търново до връзката със Свиленград. Искат да инвестират в предпроектни проучвнаия. Нашият маршрут минава през Прохода на Републиката. Инвестиционното намерение на Китай е за отклонение включващо тунела под Шипка”, каза тя. По думите й, се удължава маршрута и в него влиза тунела, който струва 150 млн. лв. „Той е 3,5 км. За Варна – Бургас има предварително намерение и самостоятелно за тунела под Шипка. Въпреки, че ако говорим за пътя на коприната, трябва да говорим за комбинирани инвестиции”, добави министър Павлова.

В събота, 28 ноември, недоволните от поскъпващата от следващата година винетка шофьори излязоха на национален протест, както бяха обещали. Цената на годишната винетка се вдига с 30 лева до 97 лева от 2016 г.

Стотина автомобила излязоха на шествие в Благоевград заради високите цени на винетките

Стотина автомобила се включиха в протестното шествие срещу увеличението на винетките в Благоевград. То започна от паркинга пред Югозапа...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Връщат светофарите с таймер
Връщат светофарите с таймер

Връщат броячите за светване на зелен или червен сигнал на светофарите. Освен това се въвеждат светофарна секция за ляв завой на кръстовище и светлинна...