Павлова: Разделена, новата цена на винетките е 8 лв. на месец

8710
Павлова: Разделена, новата цена на винетките е 8 лв. на месец
Снимка: БГНЕС

Цената на винетката, разделена на месеците от годината, прави по 8 лв. на месец. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на Парламентарната комисия по регионално развитие, благоустройство и местно самоуправление в отговор на въпрос на народният представител Кирчо Карагьзов от ПГ на „БСП лява България“ по повод винетните такси, предаде „Фокус“.

Кирчо Карагьозов попита за списъка на пътищата, които ще бъдат ремонтирани със събраните средства. „Категорично да отбележа, че когато съставяхме стратегията за пътния сектор, обсъждахме предизвикателствата и възможните видове системи за заплащане на пътищата. Винаги е било ясно, че цената трябва да бъде актуализирана. Въвеждайки винетната система трябва да е такава, че да позволява поддържането на пътищата. Дават се примери с Латвия, Естония и Литва, в които не плащали винетки, да, там е така, но те плащат пътен данък“, посочи министър Павлова.

150 души блокираха пътя Пазарджик – Пловдив заради поскъпването на винетките

Граждански протест срещу увеличаването цената на винетките блокира за два часа пътя Пазарджик – Пловдив, информира "Фокус". Окол...

Тя поясни, че през 2004 година в България е преценено, че пътен данък няма да има, а ще се разчита на винетки.

По думите й, анализът показва, че те трябва да се актуализират с по 5 лв. „Ако ги актуализрахме регулярно с по 5 лв., годишно нямаше да е такова усещането за шоково драстично поскъпване“, коментира тя. „Цената от 97 лв. до три и половина тона е разделена на месеците години прави по 8 лв. на месец. На този автомобил му трябват гуми, гориво и т.н., 4 млн. автомобили пътуват по нашите пътища. С настоящите приходи сам можете да сметнете, че оставащите средства за текущ ремонт на пътища са крайно недосатътчни. Приоритетно се гледат пътищата. Необходимостта от актуализация е факт. С настоящите приходи от 200 млн., които нетно са около 180 млн., при необходимост между 60-80 млн. само за зимно поддържане, сам можете да сметнете, че оставащите средства за текущ ремонт на пътища са крайно недостатъчни. Именно затова от години секторът е недофинансиран“, посочи минисър Павлова.

По думите й приоритетно се гледат пътищата, по които има най-голям трафик. „Това е причината за съжаление след 20 години липса на инвестиции в пътища и те да са в лошо състояние. Ние сме сложили максимума на винетните такси", каза тя.

Министър Павлова посочи, че от приходите от винетки се приспадат приспадат винетките по линия на социалното подпомагане, тъй като там 190 хиляди автомобила се движат с безплатни винетки. "Реално с около 230-250 млн. лв. по линия на текущ ремонт, разделено между 28-те области да се кърпят дупки, да се поправят мантинели и да се подстригват храсти", каза министър Павлова. Тя заяви, че е против кръпките.

По отношение на автомагистрала „Струма“ в района на Кресненското дефиле за нас е важно освен да опазим околната среда, да опазим и човешкия живот, допълни Павлова на питане на народния представител от ПГ на ГЕРБ Александър Ненков във връзка с участъка на автомагистрала „Струма“ при Кресненското дефиле.

Бюджетната философия на Менда Стоянова - да съберем повече, за да има повече

Данък "градинка" ще се въвежда, за да се стимулира отдаването на земи за земеделско ползване. Това обяви председателят на Бюджетната ко...

Ненков коментира, че остава ЛОТ 3 от автомагистрала „Струма“, който е най-труден от гледна точка на техническо изпълнение. "До какъв етап е проектирането и кога се очаква този ЛОТ да бъде завършен, и има ли опасност от загуба на евросредства?“, попита Александър Ненков.

Министър Павлова обясни, че по отношение на изграждането на автомагистрала „Струма“ като ключов европейски коридор, всички виждаме, че има липса на магистрала там, където тя свършва. „Усилията са ни насочени към доизграждане. След пускането на магистралата от София – Благоевград и участъка от Сандански до Кулата, ни остава участъкът Благоевград – Сандански, който е разделен на 4 подучастъка”, заяви тя.

„Първият е от Благоевград на кръстовището към КПП „Станкели“. Този участък около 12 -13 км е изключително важен, ЛОТ 3.1, за който имахме проведена обществена поръчка, която приключи с избор на изпълнител, но беше обжалваната процедура, завърши сега. Преди дни влезе за избор на изпълнител и ако няма обжалване, ще имаме възможност най-скоро да сключим договор. След това започваме реалното строителство.

Следващият компонент е Благоевград - Крупник, участъкът на тунела на „Железница“ – скъпо и сложно съоръжения. За него обществената поръчка предстои да бъде обявена и да изберем изпълнител до следващата година, за да може да започне изграждането на самото трасе”, допълни министър Павлова.

„Следващият участък от Кресна до Сандански, до вече въведения в експлотация през август месец участък на вече съществуващата магистрала до границата. Имаме сключен договор. Имаме избран изпълнител и вече проектира. Надявам се, че и за него от следващата година ще имаме реално строителство“, допълни Лиляна Павлова.

И тази вечер продължава протестът на пътя Пловдив - Пазарджик за цените на винетките

От 17.00 до 19.00 часа и днес ще бъде блокиран пътят Пазарджик-Пловдив на изхода на областния град при СБА заради обществен протест сре...

„Ще ни останат последните 20 км , които се намират в района на Кресненското дефиле, по които имаме най-голямото предизвикателство, тъй като те са в най-защитената по всички екологични закони територия“, добави регионалният министър. По думите й са били заложени допълнителни геоложки и сеизмоложки проучвания, които са предоставени на МОСВ. „Открити са ясни параметри – проблеми със сеизмологията. От гледна точка на това, че има радиоактивни елементи, имаме сериозен доклад за тях и за техническото изпълнение. Всички тези документи доказаха, че това не може да бъде направено. Проектантът работи. Разглеждат се две алтернативи за преминаване през дефилето, което включва мостове, виадукти, за да се избере най-доброто техническо решение“, коментира тя.

По думите й, по-голямото предизвикателство е съгласуването с екологичните организации. „За нас е важно освен да опазим околната среда, да опазим и човешкия живот", категорична беше министър Павлова. Тя посочи, че 2016 г. ще е решаваща за проекта, тъй като по думите й това е годината за обсъждане на екологичната оценка. „2017 г. ще одобрим проекта, за да може в периода след 2018 г. да го построим. Това е ситуацията, работим усилено и се стараем да сме максимално прозрачни“, посочи министър Павлова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com