Павлова: Ако бяхме затворили и след това почистили, пак щеше да се мрънка

3782
Павлова: Ако бяхме затворили и след това почистили, пак щеше да се мрънка
Снимка: БГНЕС

Най-сериозни поледици през изминалата нощ имаше в Русе, във Велико Търново, след като са чистели над 2500 машини. Затова и поетапно беше затваряна цялата пътна мрежа. Сега най-критично е в област Силистра – затворено е за тежкотоварни автомобили, ще се затвори и за леки коли. Обстановката е много тежка заради сериозния снеговалеж, обясни регионалният министър Лиляна Павлова пред bTV.

Сега на АМ „Струма” при Благоевград има много сериозна мъгла – внимавайте със скоростта, призова Павлова. Тя каза, че през нощта е било много интересно – имало фронт от запад на изток, а по-скоро източни области са били с проблеми

85% от снегопочистващите машини у нас вече са в готовност

Над 85% от машините, налични за настоящия зимен сезон, са в техническа изправност. Това обяви министърът на регионалното развитие и бла...

Стандартите изискват при обилен снеговалеж да затворим пътищата, да изчистим и тогава да пуснем трафика - представяте ли си какво щеше да стане тогава? Ние оставихме лекия трафик, затова и има „малко празно въртене”. Ако снегоринът не беше минавал, щеше да има метър сняг по пътя. При постоянен снеговалеж няма как да очакваме снегът да се изпари – зима е, вали сняг, какво да има по пътя, попита риторично министърът. Сигурно има как да се сложи подово отопление, но ще ни трябва 1 млрд. лева годишно за поддръжка на пътищата, каза тя. И уточни – до два часа след приключване на снеговалежа е допустимо на магистралите да има 3 сантиметра сняг, 5 на първокласните пътища и до 10 на третокласните. Разликата е и заради това кой чисти – някои пътища са отговорност на общините. Министърът предупреди и, че ще има сериозни санкции в някои области, но трябва да има и разбиране.

Защо ни е на някои пътища чистенето „да е на асфалт”, след като там минават три автомобила на нощ? Нека мислим за ефективност, стотици левове иначе изтичат в канавката заради лугата и солта, призова регионалният министър.

2 лева на месец е оскъпяването на винетката, не е толкова много, говори по горещата тема Павлова. Тя призна, че в началото на мандата е било казано, че ще се чака анализът на Световната банка за пътната мрежа и тогава ще се вземе решение. След като анализът е показал необходимост, винетката е поскъпнала.

АМ "Хемус"

Отговорните се хващат да чистят АМ "Тракия", остава да почистят и малките улички

Превантивна обработка на участъци от АМ „Тракия“ се извършва в областите Пловдив и Стара Загора, предаде БГНЕС. Дежурни ек...

Лиляна Павлова каза и, че има вече процедура по обжалване на процедурата за строеж на 60-те километра на АМ „Хемус” след Ябланица, която най-вероятно ще приключи в срок между три и шест месеца. Припомняме, че там спечелиха фирми, свързвани с Валентин Златев и Делян Пеевски. Лиляна Павлова не се съгласи, че тръжната процедура за проекта е била „скоростна”. Ако девет месеца е скоростно ..., илюстрира тя. Министърът не се съгласи и, че са избрани най-високите цени. Офертите са по-високи от индикативната стойност, защото тя е определена през 2013 година, без тогава да има реални проекти и без да е ясен подходът, обясни Павлова. Тя не пожела да каже с кого са свързани консорциумите, които ще работят по отсечката на АМ „Хемус”. До допълнително оскъпяване няма да се стигне, обеща Павлова, като поясни, че в парите са включени „непредвидени разходи”.

По сметки на Павлова строителството вероятно ще започне през 2017 година. Това ще започне с бюджетни средства – затова и проектът се вкарва в парламента. Може да се прехвърлят пари от АМ „Струма”, каза още Павлова.

По въпроса със санирането вече имало одобрени 1900 сгради.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com