Парашутният скандал - обществена поръчка тип "Батко и братко"?!

31726
Парашутният скандал - обществена поръчка тип "Батко и братко"?!

Скандалът с доставката на парашути за специалните ни части – всъщност 68-ма бригада, която е първото парашутно-десантно поделение в България , набира скорост.

След като вчера вечерта bTV съобщи за обществена поръчка за 1,6 млн. лева за доставка на парашути и отказа на Министерството на отбраната (МО) да приеме първите 32 парашута на стойност 500 хил. лева, Actualno.com тръгна по следите на поръчката и се оказа, че нещата са още по-дълбоки.

Военното министерство се тресе от скандал заради парашути

Скандал разтърсва Министерството на отбраната заради търг за доставка на парашути на стойност 1 милион и 600 хиляди евро. Страната куп...

Обществената поръчка

Основната причина за отказа на МО е неспазване на спецификациите на доставените германски парашути, от обединение "Параплекс - Брюгеман", което печели обществената поръчка по времето на военния министър на кабинета „Орешарски” – Ангел Найденов. Търгът е проведен на 13 август, 2013 година и са получени пет броя оферти. Всъщност договорът със спечелите обществената поръчка е подписан в края на юни, 2014 година от и.д. директора на Дирекция „Инвестиции” в МО Венислав Цанов. Като лице на Възлагащия орган т.е. МО е посочен Иван Хасъмски. Интересен факт е, че на 5-ти юни същата година (бел. ред. – 2014 година) Лютви Местан каза: ДПС предпочита избори до края на тази година .

Цената, за която "Параплекс - Брюгеман" се ангажира да произведе и достави 26 броя десантна парашутна система с кръгъл купол модел 35Т-ST и 6 броя парашути тип "Летящо крило" модел PGS9-32ML, е 277 хил. евро или приблизително 280 хил. лв. по-евтино от офертите на другите две фирми - за първата година на договора. Освен това според рамковото споразумение германците се ангажират да доставят общо 156 комплекта парашутни системи с кръгъл купол и още 26 комплекта "Летящо крило". Всъщност цената на поръчката е общо 3 млн. лева, тъй като е сключено рамково споразумение за доставки през следващите пет години (48 месеца). През всяка от тези пет години ще се доставят определени количества, но те могат да варират според наличните финансови ресурси на МО.

Още един интересен факт – първата поръчка за 26 парашута с кръгъл купол не е платена, а парашутите стоят в склад на фирмата в гр. Баня, където германците вече са открили свой цех.

Техническите характеристики

Първият скок с парашут стана на 216 години

Първият скок с парашут е направен от Андре-Жак Гарнерен на 22-ри октомври 1797 година. Точно 216 години след тази дата Google ни напомн...

Какви са разликите – при искан диаметър на купола на парашутите с кръгъл купол в диапазон 9-10 метра, доставените от българо-германското обединение са с 10,4 метра. Вървите са дълги 7,75 метра, след като изискването е за 6-7 метра. Освен това няма хоризонтални усилващи ленти на основния парашут.

Какво означава това – колкото по-малък е диаметърът на парашутите, толкова по-мобилни са те. А една от основните задачи на парашутните десантчици е да скочат колкото се може по-далеч от истинската си цел и да се придвижат до нея с летеж на парашута. Което няма как да стане при различни спецификации от исканите.

Истинската бомба обаче е изискването за специалната кислородна маска – PHAOS/OXCON. Изискването е парашутът да бъде в съотвествие с тази маска, която е за височинно спускане и се използва от армията ни. Всеки участник в търга трябва да представи сертификат, издаден от производителя на маската или от независима акредитирана организация. Това е упоменато в тръжната документация на обществената поръчка – номер 00164-2013-0036.

Производител на въпросната маска е Airborne Systems. Всъщност американската компания е в топ 3 в света по отношение на производството на такъв тип парашутни системи и е доставчик за съответните американски специални части.

Позицията на "Параплекс - Брюгеман"

ГЕРБ променя закона, прави граничната ограда без обществена поръчка

По бързата процедура т.е. без обществена поръчка ще бъде строено защитното съоръжение по границата ни с Турция, което трябва да намали ...

Междувременно в агенция БЛИЦ вече беше публикувана новина, в която се твърди, че „Брюгеман” е сезирала прокуратурата за „деклариране на неверни данни от страна на второкласираната българска фирма-прекупвач на американските парашутни системи – фирмата е декларирала, че има зададените в обществената поръчка обороти за последните 3 години, реализирани от продажбата на парашутни системи от всеки от двата вида. Това е абсурдно предвид факта, че в България подобни системи не са продавани или купувани през последните 5 години." 

Проверка на Actualno.com в тръжната документация обаче показва, че изискуемите документи за участие в предварителния подбор са: "Доказателства за икономическото и финансово състояние на кандидата, представени чрез документите по чл. 50, ал. 1, т. 3 от ЗОП - информация (декларация) за общия оборот и за оборота на стоките, услугите или строителството, които са предмет на поръчката, за последните три години (2010 г., 2011 г. и 2012 г.) в зависимост от датата, на която кандидатът или участникът е учреден или е започнал дейността си. Общият оборот за последните три години (2010 г., 2011 г. и 2012 г.) да не е по-малък от 312 000 лв. за участие по обособена позиция 1 и 222 000 лв. за участие по обособена позиция 2".

Източник на Actualno.com твърди, че въпросната "второкласирана българска фирма-прекупвач на американски парашутни системи" от позицията на "Брюгеман" пред БЛИЦ е представител на Airborne Systems.

Практиката показава, че обикновено чужди компании не желаят да участват в български тръжни прожедури, защото процедурата е тежка и всички документи се подават само на български език. В изключителни случаи, в които все пак чуждестранна фирма участва в българска обществена поръчка, в която се иска специфичен оборот, чуждата компания действа чрез консорциум с българска. В консорциума българската фирма подготвя документацията, а изискваният според поръчката оборот се удостоверява от чуждестранния партньор.

Дарението от американски парашути

Адвокатът на Герго Гергов иска той да бъде върнат на кметското място във Видин

На 30 декември миналата година защитничката на сваления от поста кмет на Видин Герго Гергов – адвокат Соня Иванова, е подала молб...

То е по програмата FMF (Foreign Military Financing), която е създадена в помощ на „надеждни страни-партньори” на САЩ за закупуване на американски военни продукти, оборудване и услуги. Финансирането се извършва или чрез грант, или на база директен заем.

Доставката е за над 400 парашута, на стойност 6,7 млн. долара. Не е ясно на коя дата е сключен договорът.

Въпроси плюс наказателна отговорност?

Според Закона за обществените поръчки (ЗОП) при участие в обществена поръчка всеки участник подава декларация, с която уведомява, че е наясно, че носи наказателна отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс. Пред bTV Ангел Найденов потвърди, че има неустойката по договора. Ще има ли тогава дело срещу "Параплекс - Брюгеман" и колко голяма е точно неустойката?

Actualno.com пита и дали договорът за дарение по FMF е сключен преди рамковото споразумение с "Параплекс - Брюгеман"? Задаваме и въпрос какво означава фактът, че парашутите ще се шият в Баня – съвместимо ли това с натовския стандарт? Интерсуваме се и дали служебният военен министър Велизар Шаламанов и настоящият военен министър Николай Ненчев са проверявали обществената поръчка?

За втори път делото срещу кмета на Неделино се отлага

За втори път Смолянският окръжен съд отложи делото за отстраняването на кмета на Неделино Стоян Беширов, предаде Агенция "Фокус". Прич...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com