Парализиран трафик и километрични опашки на българо-гръцката граница

3284
Парализиран трафик и километрични опашки на българо-гръцката граница
Снимка: БГНЕС

Трафикът по границата на Гърция с България е парализиран от блокадата на пътищата, която организираха гръцките фермери в рамките на днешната всеобща стачка срещу пенсионните реформи.

Южната ни съседка е блокирана от националната стачка. Демонстрации се провеждат в цялата страна. Гърците масово протестират срещу повишаването на данъци и промените в осигурителната система.

Очевидци съобщават, че опашката от камиони при границата достига 12 километра, а някои шофьори чакат от около 2 дни, предаде Reuters, цитирана от "Фокус".

Шофьорите се оплакват, че стоката им се разваля, че нямат храна и им свършва горивото.

Гърция планира да вдигне данъка върху личните доходи до 50%

Гърция е предложила на своите кредитори да увеличи най-високата ставка на данъка върху доходите на физическите лица до 50 на сто, за да...

Гръцките фермери обаче са готови да продължат протестните действия, докато правителството не отстъпи. Според тях ако планираните мерки бъдат приети, това би било „последният пирон в ковчега на земеделците“.

Тук сме всички на протести срещу правителството, срещу Европейския съюз и срещу всички гръцки проевропейски партии, които подкрепят тази антинародна политика, заявиха участници в демонстрациите, предаде БНР.

Фермерите отново са блокирали цялата пътна мрежа, като отварят на места само за преминаване на демонстранти. Съобщават, че от утре ще засилят блокадите с вероятност за безсрочно затваряне на граници и пътища. Днес земеделците блокираха с трактори достъпа до летища и пристанища.

Затворени са държавните учреждения, училища, дори бензиностанции и аптеките. Под обсада от протестиращи гърци са сградите на кметствата и общините.

Масовото участие на гърците в днешните протести ясно показва, че правителството не може да получи в парламента подкрепа на програмите за реформи. Неизпълнението на споразумението с кредиторите, коментират експерти, ще доведе не само до политическа криза, но и до икономическа катастрофа.

МВнР препоръчва на българите да избягват места с митинги и шествия в Гърция

Министерството на външните работи (МВнР) препоръчва българите да избягват на цялата територия на Гърция места с масови обществени мероп...

"Не е ясно дали могат да бъдат компенсирани превозвачите. Трябва да проверим дали има застраховки, макар че тук ще се твърди, че има форсмажор, а щети по-нататък трябва да се провери дали могат да бъдат предявени към ЕК",  заяви днес пред медиите в парламента депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров, цитиран от БГНЕС.

Малко е наивно да смятаме, че България може да реши проблемите на друга страна, продължи народният представител. Не бива да си поставяме подобни задачи и да вярваме в такива неща, защото няма да стане, каза той. Затова ЕС е ценна структура, защото може да решава проблеми, с които ние не можем да се справим.

Мартин Димитров смята, че в момента от тази стачка страда цялата европейска икономика. А стабилизирането на Гърция трябва да бъде приоритет на ЕК и по друга причина - страната е част от еврозоната. Видяхте през какви кризисни моменти премина южната ни съседка и стабилизирането й преминава и през разрешаването на тази ситуация. Наивно е да смятаме, че България може пряко да разреши проблема, но може да участва в общото европейско решение, заключи Мартин Димитров.

"Трябва да има адекватен начин да докажем загубите на нашите превозвачи и да се търси компенсация от ЕК. каза от своя страна депутатът от "БСП - лява България" Кристиян Вигенин. Би трябвало външният ни министър да отговори на въпроса какво реално е предприел, защото разбрах, че е информирал ЕК за ситуацията с превозвачите и е поискал съдействие, продължи Вигенин. "Едва ли, обаче, ЕК ще дойде да разчисти границата. Впрочем, тази ситуация не е за първи път. Би трябвало да има готовност за подобни случаи, за да се реагира по –бързо и за да се подкрепят хората", коментира Вигенин.

"Да, от една страна гръцките граждани имат правото да протестират, а от друга - те засягат сериозно България и българските превозвачи. Но тук вече е въпрос на координация с гръцкото правителство и със съответните синдикати, организатори на протеста от гръцка страна, защото съм сигурен, че те едва ли искат да навредят на България със своите действия, посочи депутатът", каза Вигенин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com